"Vyksta diskusija dėl jos (atominės elektrinės - BNS), ir šios parlamento ir vyriausybės kadencijos metu mes norėtume priimti sprendimą šiuo klausimu. Lenkijos energetikos tinklai domisi ir nori užmegzti bendradarbiavimą su Ignalinos atomine elektrine šioje srityje", - antradienį Seime surengtame brifinge sakė M.Jurekas.

Lenkijos parlamento pirmininko vadovaujama delegacija trečiadienį išvyksta į Visaginą, kurs apsilankys atominėje jėgainėje ir susitiks su jos generaliniu direktoriumi Viktoru Ševaldinu.

Šių metų kovo pradžioje Trakuose susitikę trijų Baltijos šalių premjerai pasirašė bendrą komunikatą, kuriame sutariama per 2006 metus parengti bendrą Baltijos šalių energetikos strategiją, paremti iniciatyvą statyti naują atominę jėgainę Lietuvoje bei analizuoti suskystintų dujų terminalo ir saugyklų plėtros galimybes.

Investuoti į projektą ir naujos elektrinės statybą bus kviečiamos Baltijos valstybių energetikos įmonės - "Lietuvos energija", "Latvenergo" ir "Eesti energia". Tačiau projekte galėtų dalyvauti ir kitos valstybės.

Manoma, kad vien naujos jėgainės, kuri būtų statoma dabartinės Ignalinos AE trečiojo - nebaigto statyti ir užkonservuoto reaktoriaus vietoje, projektavimas užtruktų apie 4 metus.

Lietuvoje dabar veikia prieš kiek daugiau nei 20 metų statyta Ignalinos atominė elektrinė su nesaugiais laikomais rusiškais RBMK tipo reaktoriais. Vykdydama narystės ES įsipareigojimus, Lietuva pirmąjį jos reaktorių išjungė 2004-ųjų pabaigoje, o antrasis bus uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją