Praėjusį pirmadienį pradėjoveikti specialus VMI pasitikėjimo telefonas. Paskambinę trumpuoju numeriu 1882, gyventojai gali pranešti apie įmonėje mokamas algas vokeliuose ar kitus pažeidimus.

Pirmadienį ir antradienį VMI sulaukė daugiau skundų, nei pernai jų gaudavo per visą mėnesį: į VMI paskambino apie 40 žmonių. Dauguma skundėsi dėl vokeliuose mokamų atlyginimų.

Pernai VMI iš viso gavo 369 skundus apie įvairius pažeidimus įmonėje. Iš jų 35 skundai - dėl neoficialių atlyginimų.

Per penkis šių metų mėnesiusVMI gavo 261 pranešimą, iš jų 49 - apie vokeliuose mokamus atlyginimus.

Praėjusiais metais daugiausia skundų gavo Vilniaus apskrities VMI - 288. Kauno, Šiaulių ir Marijampolės apskrityse niekas nesiskundė dėl vokelių arba kitų pažeidimų.

Šiais metais Kauno apskrities VMI jau sulaukė 22, o Šiaulių - 37 skundų.

Praėjusiais metais inspektoriai patikrino 241 mokesčių mokėtoją ir surašė 47 protokolus dėl pažeidimų. Visi protokolai surašyti Vilniaus apskrityje.

Kitose apskrityse nesurašyta protokolų, nes žmonės, pranešę apie vokelius, dažnai pakeisdavo savo nuomonę, dauguma skambinančiųjų neprisistatydavo ir pateikdavo nekonkrečią informaciją.

Tokiais atvejais VMI patikrindavo įmones, dėl kurių veiklos gautas skundas. Dažnai po inspektorių vizitų oficialus atlyginimas tokioje įmonėje padidėdavo apie 30 proc.

Šįmet situacija keičiasi.

Pradėjus veikti naujajam pasitikėjimo telefonui, apie 60 proc. skambinančiųjų nurodo savo vardą, pavardę bei telefono numerį.

Kokia dalis darbuotojų Lietuvoje gauna atlyginimus vokeliuose, niekas nėra apskaičiavęs.

Ekspertų duomenimis, šešėlinė ekonomika šalyje sudaro apie penktadalį bendrojo vidaus produkto.

Vokeliuose mokamus atlyginimus šią savaitę viešai pasmerkė 32 įmonės bei organizacijos, prisijungusios prie socialiai atsakingo verslo įmones vienijančio pasaulinio susitarimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją