Tokios mintys išsakytos antradienį vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje LLRI pristatė devintąjį Lietuvos ekonomikos tyrimą, pateikdamas rinkos dalyvių praėjusių metų ekonomikos vertinimus ir prognozes šiems metams.

"Rinkos dalyvių nuomone, praėjusiais metais Lietuvos ekonomika augo, gerėjo įmonių ir namų ūkių padėtis. Panašios tendencijos turėtų išsilaikyti ir šiemet, nors reikia pažymėti, kad didelių pokyčių rinkos dalyviai nenurodo", - pristatydama tyrimo rezultatus sakė instituto ekspertė Aneta Piasecka.

Anot tyrimo dalyvių, 2001 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas išaugo 4,2 proc., t. y. mažiau nei teigia oficiali statistika, ir 2002 m. augs panašiais tempais, 4,4 proc. Manoma, kad šiemet užsienio prekybos augimas šiek tiek lėtės: importo - nuo 13 iki 12 proc., eksporto - nuo 16,4 iki 15,8 proc.

Kaip rodo LLRI atliktų tyrimų rezultatai, pastaraisiais metais nuolat mažėjo šešėlinės ekonomikos. Pasak rinkos dalyvių, 2001 m. šešėlinė ekonomika sudarė apie 19 proc. BVP, tačiau jos mažėjimas lėtės ir 2002 m. ji bus panašaus lygio kaip ir prieš metus. Kaip ir anksčiau, LLRI tyrimo duomenys rodo, kad kainos šalyje augo sparčiau nei teigia oficialūs šaltiniai. Rinkos dalyvių nuomone, 2001 m. vartotojų kainos vidutiniškai pakilo 2,6 proc., gamintojų - 1,8 proc. Prognozuojama, kad šiemet kainos augs dar daugiau, atitinkamai 3,3 proc. ir 2,8 proc.

Didžiausią įtaką kainų augimui, kaip pažymi ekspertai, daro monopolinių ir valstybės reguliuojamų kainų bei mokesčių didinimas. Tyrimo duomenimis, 2001 m. gana smarkiai sumažėjo mokesčių našta, nuo 41 proc. BVP 2000 m. iki 36 proc. 2001 m. Manoma, kad mokesčių našta vėl didės ir 2002 m. sudarys apie 38 proc. BVP.

"Nuo Rusijos krizės užsitęsę įmonių sunkumai baigiasi, gerėja įmonių finansinė padėtis. Rinkos dalyvių nuomone, įmonių pelningumas, prieš pusantrų metų pasiekęs žemiausią ribą (4,6 proc.), pradėjo iš lėto augti. 2001 m. jis sudarė 6,1 proc. Augant įmonių pelningumui, pradėjo didėti pastaraisiais metais nuolat mažėjusi įmonių nuosavo kapitalo grąža ir 2001 m. sudarė 10,4 proc.", - akcentuoja ekspertai. Rinkos dalyviai prognozuoja, kad šiemet įmonių pelningumas ir nuosavybės grąža augs ne taip sparčiai kaip pernai, atitinkamai 6,3 proc. ir 10,9 proc.

Nepaisant ekonomikos augimo, didėjančių įmonių investicijų ir pelningumo, nedarbo lygis praktiškai nemažėjo. Rinkos dalyvių nuomone, 2001 m. pabaigoje nedarbo lygis buvo beveik toks pats kaip ir prieš metus - 13,9 proc. Šis vertinimas yra gerokai didesnis už oficialųjį Darbo biržos rodiklį, tačiau mažesnis už Lietuvos statistikos departamento atliekamo gyventojų užimtumo tyrimo duomenis. Manoma, jog nedarbui mažėti trukdė mokesčių našta, griežtas darbo santykių reguliavimas, apribotos galimybės verstis individualia ūkine-komercine veikla. Prognozuojama, kad, stabiliai augant ekonomikai ir gerėjant įmonių padėčiai, 2002 m. nedarbas po truputį mažės ir metų pabaigoje sudarys 13,5 proc.

Nors gyventojų kišenės per praėjusius metus nepapilnėjo, rinkos dalyvių įsitikinimu, pernai vidutinis darbo užmokestis augo 7 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 1997 metų - 1 035 litus. Tačiau nepaisant kylančio darbo užmokesčio, gyventojų pajamos didėjo labai nedaug - tik 0,6 proc. Vieno namų ūkio nario vidutinės piniginės pajamos buvo 650 litų per mėnesį.

Instituto ekspertė Jurgita Senkuvienė atkreipia dėmesį, jog sumažėjo gaunamos pajamos iš individualios ūkinės veiklos, pensijų, indėlių palūkanų pajamų (dėl mažėjančių palūkanų normų).

Prognozuojama, kad darbo užmokestis ir gyventojų piniginės pajamos šiemet augs dar sparčiau - iki 1061 lito per mėnesį, arba iki 680 litų vienam šeimos nariui. Ekspertų nuomone, namų ūkių piniginės pajamos ir darbo užmokestis yra beveik pusantro karto didesni nei teigia oficiali statistika, o dalis pajamų yra gaunama iš neoficialios veiklos.

LLRI tyrimo dalyviai prognozuoja, kad JAV dolerio kursas kils lito atžvilgiu ir 2002 m. pabaigoje sieks 4,1 lito už 1 JAV dolerį.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją