2001 metų pirmąjį ketvirtį šalies BVP, negalutiniais duomenimis, augo 3,5 proc., ketvirtąjį - 7,9 proc., o per visus metus - 5,9 procento.

Pasak pranešimo, BVP augimą šiemet lėmė žemės ūkio, elektros tiekimo, vidaus prekybos, draudimo įmonių produkcijos pokyčiai.

BVP įvertintas remiantis žemės ūkio, pramonės, statybos, prekybos, transporto įmonių mėnesiniais ir ketvirtiniais duomenimis bei eksporto ir importo sausio ir vasario mėnesių rodikliais.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Jurgita Senkuvienė mano, kad geriems draudimo įmonių rezultatams šiemet įtakos turėjo nuo balandžio 1-osios įsigaliojęs privalomasis transporto priemonių civilinės atsakomybės draudimas. Be to, jos nuomone, po truputį didėjant darbo užmokesčiui, atsigavo vidaus prekyba, augo žemės ūkio produkcijos eksportas į NVS šalis.

"BVP skaičiavimai remiasi tik dviejų mėnesių eksportu ir importu, todėl, ekspertiniu vertinimu, manau, kad vėliau tikslinant BVP jis galėtų koreguotis maždaug 0,5 procentinio punkto, o kadangi esama bendros eksporto mažėjimo tendencijos, gali būti, kad pirmojo ketvirčio BVP rodiklis keisis mažėjimo linkme", - BNS sakė J.Senkuvienė.

Ji mano, kad per kitus šių metų ketvirčiu BVP augimas priklausys nuo to, kaip vystysis aplinkinės rinkos. "Rusijos BVP, manoma, augs sparčiau, ir čia yra geros perspektyvos. Įmonės, kurios pernai delsė, irgi į ten orientuojasi. Kalbant apie Vakarų Europą, be antrojo pusmečio ten didelio pagerėjimo nebus", - mano ekspertė.

Finansų ministerija ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas prognozuoja, kad šiemet BVP augs 4,4 proc., Tarptautinis valiutos fondas bei Europos Komisija mano, kad augimas bus 4 proc., Estijos "Hansabankas" - 4,2 proc. augimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją