Apeliacinio teismo nutartimi Šveicarijos bendrovei leista vykdyti Lietuvoje Tarptautinio komercinio arbitražo prie Rusijos Federacijos pramonės ir prekybos rūmų sprendimą dėl skolų iš Kėdainių trąšų bendrovės išieškojimo, BNS sakė "Apatit Fertilizers" atstovaujančios advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" advokatas Kęstutis Švirinas.

"Apatit Fertilizers" jau beveik metus bylinėjasi su "Lifosa", siekdama atgauti 7,68 mln. JAV dolerių (per 30 mln. litų) skolas už pateiktą apatito koncentratą.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja nuo jos paskelbimo dienos - pirmadienio, tačiau pagal galiojančius įstatymus "Lifosa" turi teisę per 30 dienų kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą ir apskųsti šią nutartį.

"Restruktūrizavimo įstatymas yra aukščiau už skolų išieškojimą. Teismas pripažino ieškinį, bet atmetė visus kitus jų prašymus - pradėti išieškojimą ir uždėti areštą (įmonės sąskaitų - BNS), o Maskvos arbitražo teismo sprendimo jis negalėjo nepripažinti", - BNS teigė "Lifosos" valdybos pirmininkas Danas Tvarijonavičius.

Pasak J.Švirino, numatomas "Lifosos" restruktūrizavimas Lietuvos apeliacinio teismo byloje įtakos neturi.

"Teismas tiesiog priteisė skolą, o kol įmonės restruktūrizacijos nėra, visus sprendimus galima vykdyti bendra tvarka", - BNS sakė kontoros "Baublys ir partneriai" advokatas.

Jo teigimu, dabar priverstine tvarka jau galima vykdyti Apeliacinio teismo nutartį, jei "Apatit Fertilizers" to pageidaus.

"Ar mes sakėme, kad "Apatit Fertilizers" negaus pinigų? Gaus, tik ta pačia tvarka, kaip ir visi kreditoriai - teismas nesuteikė jai jokios pirmumo teisės", - sakė D.Tvarijonavičius.

Pasak "Lifosos" valdybos pirmininko, Šveicarijos bendrovė prašė Lietuvos teismo Rusijos arbitražo teismo sprendimą vykdyti nedelsiant, areštuoti "Lifosos" sąskaitas bei sandėlius ir panašiai.

Kaip jau skelbta, Šveicarijos bendrovė apskundė Panevėžio apygardos tesimo balandžio 4 dienos nutartį dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo "Lifosai". Restruktūrizuoti įmonę "Lifosos" kreditoriai nutarė kovo 20-ąją.

"Lifosos" kreditorių reikalavimai vasario pabaigoje siekė 239 mln. litų.

Gelbėti įmonę iš susidariusios padėties ketina Rusijos koncernas "Jevrochim", pernai tapęs pagrindiniu jos žaliavos tiekėju. "Jevrochim" balandį paskelbė, kad yra pasirengęs įsigyti kontrolinį "Lifosos" akcijų paketą, tačiau tik tuo atveju, jei teismas patvirtins bendrovės restruktūrizavimo planą.

Neseniai "Jevrochim" kreipėsi į Lietuvos konkurencijos tarybą dėl leidimo vykdyti koncentraciją įsigyjant 70,4 proc. "Lifosos" akcijų.

Didžiausia Baltijos šalyse fosfato trąšų gamybos bendrovė pernai patyrė 89 mln. litų neaudituotų nuostolių. 2001 metų finansinę atskaitomybę "Lifosos" akcininkai numato patvirtinti antradienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją