"PKN Orlen" atstovas Lietuvoje Alekas Romankevičius "Kauno dienai" sakė, kad spekuliacijos šia tema neturi nieko bendra su realia padėtimi, nes koncernas turi pasirašęs sutartis dėl naftos tiekimo praktiškai su visomis didžiausiomis Rusijos verslovėmis.

Pasak jo, "PKN Orlen" pasiūlymus dėl "Mažeikių naftos" pateikė po to, kai esama padėtis bei galimi rinkos evoliucijos scenarijai buvo itin gerai išanalizuoti.

Be to, Lenkijos koncernas skelbiasi turintis "detalų veiksmų planą", kurio tikslas - užtikrinti nepertraukiamą žaliavos tiekimą Lietuvos bendrovei.

Lietuvos naftos produktų mažmeninės prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas, komentuodamas gandus apie galimus naftos tiekimo sutrikimus, taip pat abejojo, jog toks akibrokštas įvyks.

"Verslo logika sako, kad nieko panašaus įvykti negali, nes "PKN Orlen" - ne tokio "kalibro" žaidėjas, su kuriuo būtų galima nesiskaityti ar vedžioti už nosies. Jų perkamas naftos kiekis turi esminės įtakos visai Rusijos užsienio prekybai. Juo labiau kad didelė dalis Lenkijos perdirbimo įmonėse gaminamo benzino ir dyzelino keliauja į Vakarų Europą, kurios erzinti greičiausiai niekas nenorės", - teigė M.Palijanskas.

"Mažeikių naftos" 2005 metų veiklos ataskaitoje skelbiama, kad pernai vasarį 'Jukos" sustabdė naftos žaliavos tiekimą, tačiau Lietuvos įmonės vadovybė pasirašė sutartis su keletu naftos tiekėjų ir per 2005 metus gamyklai buvo pristatyta daugiau kaip 9 mln. tonų žaliavos (2004 metais - 8,9 mln. tonų).

"Juodasis auksas" Lietuvai buvo tiekiamas iš trijų pagrindinių tiekėjų: "Lukoil", TNK-BP ir antrinės "Jukos" bendrovės "Tomskneft".

Planuojama, kad šiemet "Mažeikių naftą" turėtų pasiekti apie 8,6 mln. tonų naftos.

"Mažeikių naftos" komunikacijos vadovas Giedrius Karsokas patikslino, kad įmonė pastaruosius dvejus metus neturi vieno pagrindinio žaliavos tiekėjo.

"Šiuo metu žaliavą mes gauname iš visų Rusijos naftos tiekėjų. Vieną mėnesį iš vienų tiekėjų gauname daugiau, kitą mėnesį - iš kitų. Jau dveji metai, kai neturime pagrindinio žaliavos pardavėjo, tačiau gaunamos naftos apimtys tik didėja", -sakė G.Karsokas.

A.Romankevičius suabejojo, kad Rusijos naftos verslovių santykiai su "PKN Orlen" ir požiūris į kompaniją pasirašius sutartį dėl "Mažeikių naftos" kontrolinio akcijų paketo įsigijimo galėtų keistis.

"Lenkijos koncernas jau lig šiol buvo pats didžiausias Rusijos naftos eksporto partneris, perkantis apie 15 proc. viso rusiško "juodojo aukso". Po sandorio su "Jukos" ir Lietuvos Vyriausybe "PKN Orlen" svoris dar labiau išauga. Viena vertus, tokios naftos upės neįmanoma paprasčiausiai sustabdyti dėl techninių priežasčių, antra - Rusijos biudžetas didžiąja dalimi buvo ir yra formuojamas pinigais, gaunamais iš energetikos sektoriaus, tad pradėti kokias nors permainas, susijusias su žaliavos ne-pardavimu gerą kainą mokančiam partneriui, būtų mažų mažiausia nelogiška.

Rusija pati yra suinteresuota kuo didesniu naftos eksportu, nes tai savotiškas jos pačios ekonomikos smagratis. Juo labiau kad tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje egzistuoja techninės galimybės aprūpinti nafta perdirbimo gamyklas jūros keliais", - sakė "PKN Orlen" atstovas Lietuvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją