Mokestis yra vienodas visoms kelionių kategorijoms, viešbučių klasėms. Panašūs mokesčiai buvo įvesti pernai vasaros bei žiemos sezoną.

Europos pavyzdys

„Tez Tour“ generalinis direktorius Martynas Laivys nurodė, jog lėktuvų degalai nuo metų pradžios pabrango tiek, kad, bendrovės nuomone, sausį apskaičiuotos kelialapių kainos bendrovei tapo per mažos.

„Du mėnesius išlaidas dėl brangstančių degalų dengėme iš savo pelno, bet kadangi jie ir toliau brangsta – įvedėme degalų mokestį. Kelionės nebrangsta – keliaujantieji turės susimokėti tik už degalų pabrangimą“, – nurodė M.Laivys.

Analogišką degalų mokestį yra įvedusios ir Vakarų Europos turizmo agentūros.

Panašų, maždaug 29 eurų dydžio, degalų antkainį nuo birželio renka „Tez Tour“ grupei priklausančios bendrovės kitose šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje, Rusijoje, Baltarusijoje.

Skubėjo pirkti

„Novaturo“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rytis Šumakaris vertino, kad degalai nuo praėjusių metų pabrango 2,5 karto. Pridėjus degalų mokestį, „Novaturo“ vasaros sezono kelionės pabrangs 3–5 procentais.

„Vargu ar 100 litų gali daryti įtaką žmonių pasiryžimui pirkti ar nepirkti kelionę. Tai ne ta suma, kad būtų susimąstyta – atostogauti ar ne“, – įtakos verslui nesibaimino R.Šumakaris.

M.Laivys pasakojo, kad gegužės pabaigoje buvo užplūdę klientai, pirkę dar nepabrangusius kelialapius.

Reguliarūs nebrangs

Keliautojus iš Lietuvos „Tez Tour“ skraidina užsakomaisiais aviakompanijų „flyLAL“ bei „Aurela“ lėktuvais.

„flyLAL“ nurodė, kad sutartyse su lėktuvus užsakančiomis kelionių agentūromis yra punktas apie degalų išlaidas, kurias jos turi dengti pačios.

Pabrangus degalams, kuriuos Vilniaus oro uostas perka iš „Mažeikių naftos“, didėja ir kelionių agentūrų išlaidos. „flyLAL“ skaičiavimais, nuo 2004 metų aviacinių degalų kainos išaugo 2–2,5 karto.

Tačiau skrydžius iš Lietuvos aptarnaujančios oro bendrovės, skirtingai nei kelionių agentūros, degalų mokesčio neturėtų įvesti.

„Mes apie tai nė negalvojame, nes konkurencinė aplinka yra intensyvi. Manome, ir kitos oro linijos nerizikuos to daryti“, – L.T. sakė „flyLAL“ atstovas Mantas Vaitiekūnas.

To daryti nesirengia ir oro linijų bendrovė „airBaltic”. Taip tikino jos generalinis direktorius Tadas Vizgirda. „Nenorime, kad klientams būtų siurprizų“, – aiškino jis.