Rinkos dalyviai skundžiasi, kad Lietuva paskubėjo perimti Europos Sąjungos (ES) direktyvą, o už skubėjimą vartotojai moka didesnėmis kainomis, rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Cemento trūksta, vartotojai skambina ir sako, kad ne visuomet gali nusipirkti "Akmenės cemento" produkcijos. Skundžiamasi, kad net ir pabrangusio jo negali įsigyti", - sakė Ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Vanda Kerulienė.

Apribojus importą, cemento kainos šiemet, palyginti su pernai, pakilo maždaug dešimtadaliu

Ekspertai teigia, kad sezono įkarštyje cemento poreikis, palyginti su žiemos mėnesiais, išauga 4-5 kartus.

Lietuva, suskubusi perimti direktyvą, draudžiančią naudoti cementą su sveikatai kenksmingo chromo kiekiu, apsižiūrėjo, jog ES dar neturi patvirtintos metodikos, kaip nustatyti chromo kiekį. Kol metodika tik projekte, draudimas gali būti ginčijamas teisme.

"Metodikos išties nėra. Yra projektas, kuriuo vadovaujasi laboratorijos. Europoje irgi dirbama vadovaujantis projektais", - sakė V.Kerulienė.

Ūkio ministerija praėjusią savaitę paskelbė konkursą taikomajam moksliniam tyrimui "Lietuvos cemento rinkos analizė ir siūlymai šešiavalenčio chromo ribojimo kontrolės sistemos tobulinimui" atlikti.

Tikimasi, kad atliktas tyrimas atsakys į kylančius klausimus, ar valdininkų veiksmai yra teisėti ir kokios gali būti pasekmės, jei jie būtų apskųsti.

Vienintelis Lietuvos cemento gamintojas "Akmenės cementas" pranešė nuo balandžio pradžios savo produkciją pabranginęs 5 procentais.

Pernai į Lietuvą įvežta 266,842 tūkst. tonų cemento - 29 proc. daugiau nei 2004-aisiais. Importuoto cemento vertė lyginamuoju laikotarpiu pakilo 54 procentais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją