Nors spalio 5–13 d. nafta Roterdamo biržoje pabrango 70,8 Lt/t, o spalio 14 d. jos kaina buvo pasiekusi rekordą dar nuo Persijos karo laikų, bet per šį laikotarpį bazinio benzino kaina Mažeikiuose buvo padidinta tik 34 Lt/t, dyzelino – 58 Lt/t.

"Mažeikių naftos" rinkodarininkai liko ištikimi įprastiems kainodaros principams – naftos produktų didmenines kainas nustatyti atsižvelgus į kainų vidurkį pagal PLATT's per paskutines 3 dienas. Šiuo atžvilgiu kainos Mažeikių įmonėje neturėtų šokiruoti ir šiandien: iki rekordinių aukštumų pabrangusi spalio 14 d., savaitės pabaigoje nafta tarptautinėse rinkose ėmė pigti ir pirmadienį jau buvo pasiekusi spalio 13-osios lygį.

Vis dėlto didžiausi degalinių operatoriai neabejoja, jog benzinas ir dyzelinas Lietuvoje brangs. "Degalų mažmeninės kainos Lietuvoje praėjusią savaitę atpigo nerealiai, todėl neabejoju, kad artimiausiomis dienomis jie vėl pabrangs",– VŽ prognozavo Vidmantas Mončiunskas, UAB "Lukoil Baltija" finansų direktorius.

Jo teigimu, praėjusią savaitę rinkoje agresyviai pasielgus automatizuotas degalines valdančioms UAB "Neste Lietuva" ir "Hydro-Texaco" – jos benzino 95E kainą buvo numušusios iki 2,45 Lt/l , nesureaguoti į tai negalėjo ir konkurentai. Netgi žemomis kainomis paprastai nepasižyminčioje UAB "Lietuva Statoil" degalinėje prie Seimo rūmų 95E vakar buvo parduodamas po 2,55 Lt/l, o dyzelinas – po 2,17 Lt/l.

Lietuvos degalinių operatoriai taip pat žada benzino ir dyzelino brangimą, tačiau gąsdinančias prognozes, jog dar šį mėnesį 95E pabrangs iki 2,80–3,00 Lt/l, palieka ateičiai.