Nupirko įkeistą turtą

Praėjusių metų rugsėjį Kauno miesto taryba nutarė už 2,36 mln. litų įsigyti V.Chomičiaus krepšinio mokyklai priklausančią sporto salę, įkurtą buvusioje “Šilko” teritorijoje, Vilijampolėje.

Savivaldybė sporto salę pirko todėl, kad iš A.Mickevičiaus gatvės į naujas patalpas reikia iškeldinti “Gajos” sporto mokyklą.

Vadovaudamasi preliminaria sutartimi Savivaldybė iš pradžių V.Chomičiaus mokyklai sumokėjo 758 tūkst. litų. Kaip pripažino mokyklos direktorė Eglė Juozapavičienė, dalį lėšų iš minėtos sumos viešoji įstaiga jau panaudojo.

“2003 m. iš “Parex banko” pasiskolinome 600 tūkst. litų, kuriuos investavome į sporto salės statybą”, - sakė E.Juozapavičienė.

Už kreditą krepšinio mokykla įkeitė sporto salę ir keturių kambarių butą. Tačiau 2005-ųjų vasarį bankas kreipėsi į teismą dėl priverstinio skolos išieškojimo. Finansinė pretenzija siekė 509,7 tūkst. Lt, iš kurių 490 tūkst. Lt buvo negrąžintos paskolos dalis, o likusi suma - priskaičiuotos palūkanos ir delspinigiai.

Negalėjo tinkamai paaiškinti

2005-ųjų spalio 19-ąją su V.Chomičiaus krepšinio mokykla pasirašiusi preliminarią sporto salės pirkimo-pardavimo sutartį Savivaldybė iki ausų įklimpo rūpesčiuose. Iš privataus subjekto ji nusipirko įkeistą bankui turtą, sumokėjo dalį pinigų (758 tūkst. litų), tačiau turtu naudotis negalėjo. Siekiant iš mokyklos prisiteisti delspinigius “Parex banko” prašymu 2006 m. kovo 10 d. sporto salė buvo areštuota.

Vakar Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas negalėjo įtikinamai paaiškinti, kodėl miestas puolė į abejotiną sandorį. Jis teisinosi, kad tuo metu dar nedirbo direktoriumi. “Šiandien tokiam pirkiniui pasipriešinčiau, nes geriau statyti naują sporto salę ir nesivelti į tokias problemas”, - teigė A.Keserauskas.

Bet jis negalėjo paaiškinti, kodėl antradienį buvo pervesti 200 tūkst. litų į Kauno apygardos teismo depozitinę sąskaitą. Minėtą pinigų sumą “Parex bankas” iš V.Chomičiaus krepšinio mokyklos siekė prisiteisti už nesumokėtus delspinigius ir palūkanas. Ginčo metu mokyklos turtas buvo areštuotas, todėl juo disponuoti Savivaldybė negalėjo.

Neatsižvelgė į auditorių rekomendacijas

Kalbėdamas su “Kauno diena” A.Keserauskas parodė praėjusios savaitės Vidaus audito skyriaus išvadas, kuriose pateikiamas pirkimo-pardavimo sandorio teisėtumas ir galimos pasekmės Savivaldybei.

“Išvados nepalankios, nes Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas nekontroliavo pasirašytos preliminarios sutarties vykdymo”, - sakė A.Keserauskas.

Auditoriai teigia, kad Kūno kultūros ir sporto skyrius taip pat viršijo ir jam suteiktus įgaliojimus, nes nuo 2005-ųjų lapkričio 4 d. iki šių metų balandžio 1 d. už garsaus krepšininko mokyklos patalpų šildymą Savivaldybė “Lietuvos dujoms” sumokėjo 4988 Lt.

Be to, ataskaitoje Vidaus audito skyrius rekomenduoja netenkinti V.Chomičiaus krepšinio mokyklos direktorės prašymo ir nepervesti į Kauno apygardos teismo specialią sąskaitą 200 tūkst. litų. Auditoriai rekomenduoja palaukti, kol Aukščiausiajame Teisme su antstoliu baigs bylinėtis Kauno įmonė “Sanda”. Tačiau į specialistų rekomendacijas nebuvo atsižvelgta, o pinigai pervesti.

Laukia pinigų

Kol nebus panaikintas areštas V.Chomičiaus krepšinio mokyklos turtui, Savivaldybė negali su viešąja įstaiga pasirašyti notariškai patvirtintos patalpų pirkimo-pardavimo sutarties.

“Areštas artimiausiu metu turėtų būti panaikintas, nes gegužės 5 d. su banku pasirašėme taikos sutartį, - sakė E.Juozapavičienė. - Su “Parex banku” pavyko susitarti dėl 200 tūkst. litų delspinigių bei palūkanų, kurių suma jau sumažėjo iki 35 tūkst. litų”.

Savivaldybės vadovas A.Keserauskas tikino, kad miestas pinigus pervedė. 200 325 Lt Kauno apygardos teismui pervesta antradienį, prieš tai su V.Chomičiaus krepšinio mokykla pasirašius papildomą sutartį. A.Keserausko teigimu, miestui liks V.Chomičiaus krepšinio mokyklai sumokėti tik 1,4 mln. Lt ir “Gaja” galės persikelti į Vilijampolę.

Gali įklimpti dar giliau

Kauno įmonė “Sanda” apskundė antstolės Sonatos Vaicekauskienės patvarkymą, kuriuo ji nutraukė dar 2005 m. rugpjūtį vykusias varžytines, kurias inicijavo “Parex bankas”. Pastarosiose buvo pardavinėjama sporto salė, kurią ir siekia šiuo metu iš V.Chomičiaus mokyklos perimti Kauno miesto savivaldybė. Tąsyk “Sanda” buvo paskelbta varžytinių laimėtoja ir neva nusipirko sporto salę už 1 mln. Lt. Prieš varžytines “Sanda” įmokėjo 10 proc. pradinės kainos dydžio įnašą - 97,4 tūkst. Lt.

Bet vėliau bendrovė vis atidėliojo sumokėti likusią sumą. Antstolė nepatenkino “Sandos” prašymo ir neatidėjo termino 30 dienų, todėl varžytinių rezultatai buvo anuliuoti. Tada ir prasidėjo V.Chomičiaus krepšinio mokyklos derybos su Savivaldybe. Turtas vis dar buvo įkeistas “Parex bankui”. Gegužės 17 d. Aukščiausiajame Teisme paaiškės, ar teisi buvo antstolė, ar “Sanda”. Antruoju atveju Savivaldybei gali kilti nenumatytų kliūčių, nes “Sanda” įgis pirmumo teisę nusipirkti mokyklos sporto salę.

Įžvelgia neaiškių interesų ratą

Vienas “Sandos” savininkų Eimutis Likadzijauskas nekomentuoja nieko, kol nežinomas Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

Tuo tarpu V.Chomičiaus krepšinio mokyklos vadovė E.Juozapavičienė įžvelgia neaiškių interesų ratą. “Kažkas nori uždirbti pusantro milijono litų”, - sakė E.Juozapavičienė.

“Kauno diena” gavo “Parex banko” Kauno filialo dokumento kopiją, kurioje Kauno vicemerui Erikui Tamašauskui siūloma derybas dėl V.Chomičiaus krepšinio mokyklos sporto salės pradėti su UAB “Sanda”. E.Tamašauskas ant rašto yra užrašęs rezoliuciją Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjui R.Mačikėnui: “Prašau atkreipti dėmesį į susiklosčiusią naują situaciją ir naują salės šeimininką bei pradėti (tęsti) derybas su kitu savininku”.

Kol kas sunku prognozuoti, kaip viskas klostysis toliau. V.Chomičiaus krepšinio mokyklos direktorė E.Juozapavičienė sakė, kad mokykla dar turi kreditorių ir be “Parex banko”.

Tuo tarpu sporto salei nupirkti Kauno valdžia lėšas naudoja iš 20 mln. litų paskolos, kuri iš pradžių buvo skirta sporto arenai Nemuno saloje statyti.

“Situacija, aišku, sudėtinga, bet, atlikus detalų tyrimą, matyt, kai kuriuos tarnautojus teks ir nubausti”, - teigė Savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas.