Kovo mėnesį Klaipėdos apygardos teismas atmetė "Finastos" skundą dėl "Lisco" reorganizavimo teisėtumo. Teismas paliko galioti ankstesnę apylinkės teismo nutartį ir nepatenkino skundo, nes ieškinyje nurodomi pažeidimai - formalūs, neturintys didelės įtakos bendrovės reorganizavimui.

Pasak "Finastos" finasų maklerio Algimanto Variakojo, "Finasta", palaikoma kitų smulkių akcininkų, ketina kreiptis į Aukščiausiąjį teismą - tą ji gali padaryti per tris mėnesius nuo apygardos teismo sprendimo priėmimo.

"Finasta", kuri buvo didžiausias smulkus "Lisco" akcininkas, užginčijo laivininkystės bendrovės pertvarkymą į dvi įmones - keltų bendrovę LBS ir trampinių laivų bendrovę "Lietuvos jūrų laivininkystė" (LJL) - kaip nenaudingą smulkiesiems "Lisco" akcininkams.

"Aš jau netikiu, kad reorganizavimą įmanoma sustabdyti, nes ta įmonė jau nebeegzistuoja. Tačiau mes norime, kad Auščiausiasis teismas pateiktų savo išvadas apie visą šią bylą.Tai yra ne tiek kova prieš "Lisco" - mes norime, kad ateityje tai nesikartotų ir kitose bendrovėse", - BNS sakė A.Variakojis.

Jis priminė, kad "Finasta" užginčijo "Lisco" reorganizavimą, nes jo projektas nebuvo išsamus, be to, buvo pavėluota sušaukti akcininkų susirinkimą.

"Teismai - ir apylinkės, ir apygardos pasakė, kad šie pažeidimai yra nesvarbūs, nes pagrindiniam akcininkui priklausė daugiau nei 80 proc. akcijų ir niekas nebūtų pasikeitę. Kitų bendrovių didžiausi akcininkai irgi galės pasakyti - man priklauso 70 ar 80 proc. balsų ir aš susirinkimą šaukiu prieš 5 dienas arba iš viso jo nešaukiu. Jeigu teismai palaiko, tai ir toliau nebus kreipiamas dėmesys į smulkius akcininkus", - tvirtino A.Variakojis.

Maždaug 3 tūkst. LBS ir LJL akcininkų valdo po 20 proc. įmonių kapitalo, o jų susivienijimas jungia kiek daugiau nei tūkstantį smulkiųjų savininkų, turinčių po 5 proc. akcijų.

"Lisco" buvo reorganizuota po to, kai 76,36 proc. bendrovės akcijų pernai pavasarį įsigijo Danijos laivybos bendrovė "DFDS Tor Line".

Reorganizavus "Lisco", Danijos bendrovei atiteko 76,36 proc. LBS, o valstybei - beveik 80 proc. LJL akcijų. Pastarosios bendrovės valstybės akcijų paketo pardavimo konkursą numatoma skelbti šių metų rudenį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją