Pasak Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento direktoriaus Kazimiero Ramono, Finansų įstaigų įstatymas nurodo, kad kredito įstaiga yra ta, kuri priima indėlius iš neprofesionalių rinkos dalyvių ir iš surinktų lėšų teikia paskolas, tai yra skolina pinigus kitiems.

"Tokias įmones licencijuoja Lietuvos bankas. "Europrovidus" nėra kredito įstaiga, todėl jos veikla - ne mūsų daržas", - aiškino K.Ramonas.

1993 metais priimtame įstatyme "Dėl ūkinių subjektų piniginių lėšų skolinimo fiziniams bei juridiniams asmenims" nurodoma, kad bendrovė gali skolinti pinigų, kurių suma nėra didesnė už nuosavo kapitalo dydį. Tokių ūkio subjektų veiklą turi prižiūrėti Valstybinė mokesčių inspekcija.

"Tačiau tas įstatymas praktiškai neveikia, o Mokesčių inspekcija ne itin jį taiko. Be to, teigiama, kad šis įstatymas prieštarauja Civiliniam kodeksui", - teigė K.Ramonas.

"Europrovidus" vadovas Valentinas Zazimka buvo nešnekus: "Negaliu teikti informacijos neturėdamas akcininkų sutikimo". Anot jo, įmonės savininkai - užsieniečiai.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas nustebo, išgirdęs, kad paskolas gali teikti uždaroji akcinė bendrovė.

"Tokios problemos nebuvo jau aštuonerius metus, kai žlugus Kauno holdingo kompanijai buvo pakeisti įstatymai. Dabar Civilinis kodeksas numato, kad paskolas siūlo tik bankai ir kredito unijos. Reikės pasidomėti, iš kur tokios spragos, ir ką nors keisti", - sakė J.Lionginas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją