„Mūsų atveju, su mūsų tais probleminiais gyventojais, jeigu toks klausimas atsirastų, tai mes keltume klausimą dėl tų butų įrengimo teisėtumo“, – teigia sostinėję esančio naktinio klubo „Soho“ savininkas Artūras Tyškevič.

Apie kylančias problemas LNK žiniose pasakoja ir Naktinės kultūros įstaigoms atstovaujančios „Nakta“ valdybos pirmininkas Markas Adamas Haroldas.

„Viena iš problemų yra, kad įmanoma yra nupirkti būstą prie jau esančio baro ar koncertų salės ir pirmą dieną jau pateikti skundus policijai. Policija turi reaguoti“, – teigia jis.

Panašu, kad didžiausia problema yra Palangos Basanavičiaus gatvė, kuri politikams pristatyta kaip didžiausias sopulys.

Triukšmas yra gana ženklus sveikatos trikdymas. Apie tai niekas galbūt garsiai nekalba, tačiau paprastai Europos šalys numato pakankamai rimtą atsakomybę už šiuo nusižengimus ir tokiu būdu šios problemos yra ženkliai mažesnės tose šalyse“, – teigia projekto rengėjas, Seimo narys (TS-LKD) Mindaugas Skritulskas.

Politiko teigimu, dabartinės baudos visiškai neatgraso nuo triukšmavimo, todėl jas reikia keisti.

„Pastebėtina, kad šiuo metu tos baudos yra nepaveikios. Paprastai yra skiriama pusė baudos, tai yra 10 eurų ir praktika rodo, kad, pavyzdžiui, į naktinį klubą yra kviečiama policija ir pristatomas vis kitas darbuotojas, kuris prisiima atsakomybę ir tas triukšmas nesuvaldomas yra“, – aiškina jis.

Dabar bauda už triukšmą siekia nuo 20 iki 80 eurų. Seimui pritarus, žmonės būtų baudžiamu nuo 80 iki 300 eurų baudomis. Atsakomybė grėstų ne tik patiems triukšmadariams, bet ir verslininkams, iš kurių patalpų kyla triukšmas. Baudos jiems – nuo 300 iki 500 eurų.

„Kaip žinia, įstaigos labai dažnai yra atsakingos už tai, kad jos nesiekia suvaldyti jose vykstančio triukšmo. Tai, dažniausiai, yra kavinės, barai, restoranai, kurių kaimynai po to skundžiasi ir kviečia policiją“, – teigia Seimo narė Agnė Širinskienė.

Verslininkai baiminasi, kad nesibaigiantys skundai dėl triukšmo taps pretekstu ir motyvu savivaldybėms imtis griežtesnių sankcijų, pavyzdžiui, atimti leidimą prekiauti alkoholiu.

„Tai sako rengėjai ir atvirai, kad būtų įmanoma pakartotiniai nubausti įmonės vadovą ir tuo atsiranda didesnės baudos, ir savivaldybė galėtų pasakyti, kad čia jau per daug. Dabar yra pilka zona. Šis įstatymas neturi jokių nustatytų normų. Tiesiog, pagal pareigūnų subjektyvią nuomonę“, – savo įžvalgomis dalinasi Markas Adamas Haroldas.

Po keturiolikos metų veiklos, jau dvejus metus su buvusiuose biuruose gyvenančiais gyventojais kovojantys „Soho“ savininkai baiminasi, kad tai atriš rankas dar dažnesniems skundams.

„Ar triukšmas ten yra? Taip, yra. Galite atsidaryti booking.com, Švitrigailos 7 komentarus ir pamatysite, kad žmonės, kurie ten apsigyvenę, kartais paskundžia savininkams, kad triukšmas ten yra. Šitam pastate ir toliau įrenginėjami butai, nors tai yra administracinės paskirties patalpos, tai yra biurai keičiami į butus.

Tai jeigu jūs nuperkat palapinę, kiaurą palapinę, ir į jus pradeda pūsti vėjas kažkur gamtoj, tai jūs neteikiat pretenzijų vėjui, bet einat pas pardavėją, kad nekokybiška prekė. Tai šiuo atveju, jūs nusipirkot kiaurus butus, kurie praleidžia triukšmą ir reiškiamos pretenzijos yra klubui“, – pasakoja „Soho“ savininkas A. Tyškevič.

Pasak verslo atstovų, didelės baudos keliaus net ir tada, kai rėkaus patys klientai.

„Bus daugiau išlaidų ir daugiau administracinės naštos. Bet koks savininkas skųs tokį administracinį aktą ir iki šiol skundė, net ir dėl tų mažesnių baudų. Visi skundžia šituos dalykus. Vėl eini į teismą, vėl teismo sprendimas, po to naikinamas. Čia vėl tas užburtas bus ratas, tik su didesnėm išlaidom“, – teigia A. Tyškevič.

Sostinės meras yra linkęs ginti naktinėtojus.

„Tai jeigu Seime dabar yra keičiamas reguliavimas ten dešimt kartų padidinti baudą už triukšmo taisyklių pažeidimą, tai jis yra taikomas, turbūt, konkrečiom vietom, konkrečiose gatvėse ir savivaldybėse. Šiuo atveju Vilniaus miesto savivaldybė tikrai supranta ir visą laiką deklaruojam, kad ne baudos tikrai lemia ar egzistuoja mieste naktinis gyvenimas, ar ne“, – teigia Valdas Benkunskas.

Vilniaus savivaldybė svarsto steigti Vilniaus naktinį biurą. Neatmeta, kad turės ir atskirą fondą verslui, remti garso izoliaciją.

Baudų didinimui pritaria Vyriausybė. Sulaukė daugumos balsų Seimo teisės ir teisėtvarkos komitete.

Visas reportažas per LNK: