VTEK buvo gavusi prašymą įvertinti A. Golodo, kuris yra ir vienos iš „Litexpo“ organizuotuose viešuosiuose pirkimuose dėl NATO viršūnių susitikimo dalyvavusių įmonių padalinio vadovas, elgesio atitiktį Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (VPIDĮ) nuostatoms.

„Surinkusi ir išanalizavusi papildomą medžiagą, komisija nenustatė, kad „Litexpo“ valdybos posėdžiuose, kuriuose buvo sprendžiami su NATO renginiu susiję klausimai, būtų dalyvavęs valdybos narys A. Golodas. Iš pateiktų dokumentų matyti, kad minimas valdybos narys buvo pareiškęs nusišalinimus nuo klausimų, susijusių su NATO renginiu, todėl nepateko į interesų konflikto situaciją, kaip tai apibrėžta VPIDĮ.

Įvertinus pateiktus dokumentus ir informaciją, nenustatyta, kad A. Golodas, vykdydamas „Litexpo“ valdybos nario pareigas, būtų veikęs tiesioginio ir akivaizdaus interesų konflikto situacijoje ir tokiais savo veiksmais pažeidęs VPIDĮ, todėl komisija nepradėjo tyrimo dėl A. Golod elgesio atitikties minimo įstatymo nuostatoms“, – rašoma VTEK pranešime.

ELTA primena, kad artėjant liepą vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, viešojoje erdvėje pradėta abejoti pasirengimo skaidrumu – ar pagrįstai daugumą reikalingų viešųjų pirkimų susitikimą priimsiantys parodų rūmai „Litexpo“ vykdo neskelbiamų derybų būdu, galimai permokant.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) priėmė nagrinėti telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ skundą dėl galimai neskaidriai neskelbiamų būdu vykdyto ryšio paslaugų teikimo konkurso. Įmonė pažymi, kad konkursą laimėjusios „Telia Lietuva“ stambaus verslo klientų padalinio vadovas A. Golodas kartu yra ir „Litexpo“ valdybos narys, todėl esą galėjo paveikti konkurso rezultatus.

Be to, VPT ne tik atlieka išsamų šio pirkimo vertinimą, bet ir ketina nagrinėti kitus neskelbiamų derybų būdu sudarytus sandorius – siekiant išsiaiškinti tokio būdo pagrįstumą. Iš viso VPT turi informacijos apie daugiau nei 20 įvykusių ar vykdomų pirkimų.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ (kartu ar atskirai) buvo įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus.

99 proc. „Litexpo“ akcijų priklauso Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.