„Standard & Poor’s“ agentūros analitikai Lietuvos situaciją vertina kaip stabilią, todėl buvo priimtas sprendimas nekeisti šiuo metu šaliai suteikto „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingo (neigiama perspektyva) ir paskelbti ataskaitą, o ne šalies reitingo peržiūrą.

„Per pastarąsias kelias savaites trys kredito reitingų agentūros paliko Lietuvai anksčiau suteiktus skolinimosi reitingus. Savo sprendimus jos grindžia šalies vykdoma fiskaline ir makroekonomine politika, nedidele valstybės skola. Tai rodo, kad agentūros šiuo metu nemato reikšmingų pokyčių ir šalies situaciją vertina kaip stabilią“, – ministerijos pranešime cituojama finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Agentūros ekspertai pastebi, kad nepaisant deficito, valstybės skola išlieka nedidelė. „Standard & Poor’s“ prognozuoja, kad biudžeto deficitas šiemet padidės iki 2,5 proc. nuo BVP (lyginant su 0,6 proc. BVP pernai), o po to laipsniškai mažės iki 1,1 proc. nuo BVP 2026 m. Valstybės skola šiemet turėtų išlikti nedidelė ir siekti šiek tiek daugiau nei 30 proc. BVP, o infliacija sumažės iki 8,7 proc.

„Standard & Poor’s“ pažymi, kuo ilgiau tęsis karas Ukrainoje, tuo didesnis galimas neigiamas poveikis atvirai konkurencingai Lietuvos ekonomikai, tačiau jį atsveria Lietuvos narystė Europos Sąjungoje ir NATO. Agentūros analitikai pastebi, kad NATO pajėgos Baltijos šalyse išsiplėtė, o tai reiškia sustiprintą bendradarbiavimą saugumo klausimais, įskaitant ir kibernetines grėsmes. Taip pat Lietuva neimportuoja energijos iš Rusijos, tokiu būdu užsitikrindama energetinį saugumą.

Paskutinį kartą „S&P Global Ratings“ Lietuvos reitingą peržiūrėjo pernai gruodį, kai paliko galioti 2020 m. vasarį suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą, perspektyvą pakeitę iš stabilios į neigiamą. Savo sprendimą jie tada daugiausia motyvavo užsitęsusiu karu Ukrainoje ir neigiamu poveikiu regiono ekonomikoms. Verta pažymėti, kad kai yra nustatoma teigiama arba neigiama perspektyva, sprendimą dėl reitingo ar perspektyvos gerinimo ar bloginimo („rating action“) agentūra turi priimti per 24 mėn.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ pernai balandį Lietuvai yra patvirtinusi 2021 m. vasarį suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva); gegužę „Fitch Ratings“ dar kartą patvirtino 2020 m. sausį Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą, o „DBRS Morningstar“ – 2021 m. lapkritį suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą (stabili perspektyva). Daugiau informacijos rasite čia.

Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

„S&P Global Ratings“ priklauso įtakingų kredito reitingų agentūrų grupei, tarp kurių – „Fitch Ratings“ ir „Moody's Investors Service“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją