Vilniaus savivaldybė paskelbė, kokie ribojimai bus taikomi liepos 11-12 dienomis sostinėje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo – eismas mieste bus ribojamas keturiose zonose: Vilniaus oro uosto, „Litexpo“ parodų rūmų, senamiesčio teritorijose ir Seimo prieigose.

Senamiestyje eismo ribojimų bus tarp Pylimo g., Konstitucijos g. ir Maironio g. Tiesa, anot jo, kol kas dar ne visa informacija apie ribojimus viešintina.

Šiomis dienomis į senamiestį nebus galima įvažiuoti nei asmeniniu transporto, nei viešuoju transportu, nei paspirtukais, nei dviračiais. Bus leidžiamas tik pėsčiųjų judėjimas.

Be to, artėjant NATO viršūnių susitikimui gali būti paskelbta ir daugiau apribojimų, kadangi kai kurios detalės vis dar yra derinamos.

Vilniaus centre dirbantys viešojo maitinimo sektoriaus atstovai sako suprantantys, kad tokie renginiai Vilniuje vyksta ne kasdien ir žada prisitaikyti, tačiau neabejoja, kad nepatogumų iškils – reikės galvoti, kaip į kavines ir restoranus turės atvykti darbuotojai, dėliotis naujus produktų pristatymo grafikus, maistą gaminti tik valgyti vietoje, nes kurjeriai jo negalės paimti ir pristatyti.

Teks perplanuoti produktų tiekimą

Šešis gastrobarus „Plus Plus Plus“, iš kurių keturi veikia senamiestyje, valdančios bendrovės „Pliusai“ vadovas Aurimas Zimnickas Delfi sako jau pasistudijavęs būsimus suvaržymus ir pamatęs, kad rūpesčių tikrai kils.

„Jau ruošiamės. Kai kurios zonos, kuriose veikia ir mūsų gastrobarai, bus apriboto judėjimo, todėl reikės iš anksto pasirūpinti produktų užsakymais, užsipirkti papildomai, nes NATO susitikimo metu tiekėjai iki mūsų neprivažiuos“, – teigia A. Zimnickas.

Jis viliasi, kad dar griežtesnių suvaržymų, nei jau paskelbti, nebus ir įstaigų apskritai uždaryti neteks, tačiau pažymi, kad didelę dalį pajamų bendrovė gauna, gamindama maistą, kurį kurjeriai išvežioja į klientų namus ar darbovietes.

„Panašu, kad šita veikla bus apskritai sustabdyta, kadangi kurjeriai to maisto negalės išvežioti“, – kalba pašnekovas.

Nors vilniečiai ir miesto svečiai liepos 11-12 d. į sostinės senamiestį galės patekti tik pėsčiomis, A. Zimnickas tikisi, kad „Plus Plus Plus“ gastrobaruose klientų dėl to nesumažės, o tuos miesto gyventojus, kurie šiomis dienomis nuspręs likti namuose kompensuos NATO susitikimo dalyviai.

„Gal tai nebus aukščiausio rango pareigūnai, bet jie vis tiek atvažiuos su didelėmis aptarnaujančio personalo grupėmis, turbūt ir turistų ta proga bus daugiau, o jie pakeis tuos vilniečius, kurie į centrą negalės atvažiuoti savo automobiliais“, – mano A. Zimnickas.

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė taip pat sako, kad maitinimo sektoriui nepatogumų kils, tačiau ji teigia, kad verslas yra supratingas ir kelias dienas nepatogumų iškęs.

Evaldas Šiškauskienė

„Taip, problemų kils, bet žinant tą kilnų tikslą, manau, visi pakentėsime“, – teigia E. Šiškauskienė.

Pasak jos, daugiausia problemų kils darbuotojams, kuriems bus sudėtinga pasiekti savo darbo vietas, taip pat reikės rūpintis išankstiniais produktų užsakymais.

Kurjeriai vaikščioti neketina

Kurjerių ir vairuotojų asociacijos vadovas Dalius Rudokas Delfi sako, kad kol kas nėra aišku, kaip reikės dirbti maisto išvežiotojams, bet labiausiai tikėtinas variantas, kad pristatymo platformos kelioms dienoms tiesiog sustabdys paslaugų teikimą į ribojimus patenkančiose zonose.

Tai reikš, kad iš tam tikrų vietų nebus galima paimti užsakymų, o centrinėje miesto dalyje gyvenantys ar dirbantys žmonės maisto negalės užsisakyti ir iš atokiau įsikūrusių restoranų.

„Kavinėms ir restoranams tai nebus gerai, nes mažės apyvartos, bet turbūt nėra jokių būdų to išvengti“, – svarsto D. Rudokas.

Pasak jo, maisto pristatymas pėsčiomis nėra išeitis, nes ir patiekalai atšals, kol pasieks klientus, ir patys kurjeriai nenorės vaikščioti, užuot įprastai važinėję dviračiais ar kitomis transporto priemonėmis.

„Bolt“ ryšių su visuomene vadovas Mantas Čižas sako, kad bendrovė, planuodama platformos veiklą NATO viršūnių susitikimo metu, numato atsižvelgti į numatomus eismo ribojimus. Maisto pristatymo paslauga iš senamiesčio zonoje įsikūrusių restoranų nebus teikiama, tačiau veiks „Bolt Food“ programėlės funkcija, leidžianti vartotojui užsisakius maistą per platformą, jį atsiimti pačiam.

„Pavežėjimo paslaugos vartotojams esame suplanavę programėlėje pasiūlyti patogius įlipimo taškus aplink numatytų ribojimų zonas, o apie pokyčius papildomai informuosime ir „Bolt“ vairuotojus. Analogiškai uždaryto eismo zonose bus ribojama ir galimybė palikti „Bolt Drive“ automobilius. Iš anksto atsiprašome vartotojų už nepatogumus“, – teigia M. Čižas.

Ribojimų gali būti ir daugiau

Kaip šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas, daugiau informacijos apie detalesnius ribojimus, viešojo transporto maršrutus bus pateikiama ateityje, žingsnis po žingsnio. Nuo šios savaitės apie renginį žadama kalbėtis ir su verslu, paslaugų sektoriumi, kurie veiks riboto patekimo zonose.

„Reiškia, kad maldos namai, ugdymo įstaigos, kavinės, restoranai, barai ir visa kita, veikiantys centrinėje miesto zonoje, negalės būti aptarnaujami. Jų klientai turės patekti pėsčiomis“, – teigė A. Bužinskas.

Ribojimai NATO renginio metu.

Paklaustas, ar verslas, pavyzdžiui, maistu, turėtų pasirūpinti iš anksto, ar visgi jam bus duoti specialūs leidimai maistą atsigabenti ir renginio dienomis, A. Bužinskas teigė, kad aiškių schemų dėl to kol kas nėra. Bet, anot jo, maža tikimybė, kad tai bus leidžiama.

Į uždarytas teritorijas nebus leidžiama įvažiuoti taksi, pavežėjams, pašto siuntų išvežiotojams, kurjeriams. Į šias teritorijas galės patekti tik specialus transportas, su leidimais: policija, Vadovybės apsaugos tarnyba, greitosios medicinos pagalba ir ugniagesių tarnyba, miesto avarinės tarnybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)