Kaip pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo FNTT Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos viršininkė Jekaterina Grudinskaja ir Europos deleguotasis prokuroras Vytautas Kukaitis, ikiteisminis tyrimas atliekamas, nes įtariama, kad grupė asmenų netesėtai įgijo mažiausiai 750 tūkst. eurų paramos, skiriamos jauniesiems ūkininkams įsikurti.

„Tyrimas gana sudėtingas, bet atlikus daugybę veiksmų asmenys buvo sulaikyti“, – sakė V. Kukaitis.

Nusikalstama veika buvo daroma įvairiuose Lietuvos miestuose.

„FNTT visose Lietuvos apskrityse atliko 46 kratas, po jų buvo sulaikyti 27 asmenys, tarp jų ir keturi organizatoriai, trims skirta griežčiausia priemonė – suėmimas. Atlikus kratas buvo paimti įvairūs užrašai, sutartys, telefonai ir kompiuteriai. Taip pat rasta keliasdešimt tūkstančių eurų grynaisiais“, – sakė J. Grudinskaja.

Be to, kratų metu aptikta ir narkotikų, dėl šios aplinkybėms atskirą tyrimą pradėjo policija.

Kaip spaudos konferencijoje pasakojo V. Kukaitis, buvo sukčiaujama 2021–2022 m. laikotarpiu. Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad įtariamieji sukčiavo manipuliuodami žemės sklypais.

Jie nurodydavo, kad žemę ūkininkavimo tikslais perka jaunieji ūkininkai, ir tam gaudavo paramą iš Nacionalinės mokėjimų agentūros, tačiau iš tiesų su sandoriais buvo susiję žmonės, nieko bendra su jaunaisiais ūkininkais neturintys.

FNTT ir Europos prokuratūra dar aiškinasi, koks vaidmuo šioje schemoje teko sklypų savininkams.

„Asmenys, atlikę šią veiką, turėjo itin gausų specialių žinių apie žemės ūkį ir jam skiriamą paramą, kiekį. Tikėtina, jie jas gavo iš ankstesnės darbinės patirties“, – sakė V. Kukaitis.

Tyrimas atliekamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius. Už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą galima griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Dokumentų suklastojimas ir jų panaudojimas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Į schemą įtraukė savo artimuosius

Surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad asmenys, pasinaudodami Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritimi „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“, galėjo imituoti projektų, kuriems jau buvo skirta beveik 650 tūkst. eurų parama, vykdymą. Įtariama, kad lėšų užvaldymo schemą organizavo keturi verslo partneriai, valdantys žemės ūkio paslaugas teikiančias bendroves.

Įtariama, kad keturi organizatoriai, žinodami, jog jų bendrininkai, kurie paraiškose bus įvardinti kaip „jaunieji ūkininkai“, paramos lėšomis finansuojamų projektų patys neįgyvendins ir tik imituos jų įgyvendinimą, į savo sumanytą schemą įtraukė mažiausiai 16 giminystės, draugystės, santuokos, darbo santykių, juridinių asmenų valdymo ir kitais ryšiais susijusių asmenų.

Įtariama, kad nusikaltimo bendrininkai Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) 2021 metų vasarą pateikė mažiausiai 20 paraiškų finansavimui gauti. Pagal šias paraiškas įtariamiems nusikaltimo bendrininkams buvo išmokėta daugiau kaip 650 tūkst. eurų.

Teisėsaugai pradėjus ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įtariami organizuotos grupės nariai, panaudodami finansinės paramos lėšas, kaip įtariama, projektinės veiklos imitavimo tikslais, sudarė apsimestinius sandorius (dėl paskolų, agrarinių paslaugų suteikimo ir pan.), taip pat apsimestinius žemės ūkio paskirties sklypų pirkimo ir pardavimo sandorius su tarpusavyje giminystės ryšiais susijusiais, bendrus ūkius valdančiais fiziniais ir juridiniais asmenimis.

Surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad šie sandoriai buvo sudaryti įgyvendinant organizuotos grupės nusikalstamą sumanymą imituoti įsipareigojimų vykdymą projektų įgyvendinimo laikotarpiu.

Taip veikdami įtariamieji organizuotos grupės nariai savo naudai įgijo 650 tūkst. eurų bei kėsinosi įgyti dar beveik 106 tūkst. eurų ES paramos ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)