Anot nekilnojamojo turto ekspertų, būsto pirkimas ankstyvoje statybų stadijoje turi pranašumų pirkėjo naudai ir tokių butų bendrovės vystomuose projektuose nuperkama vidutiniškai 78 proc.

„Apklausos rezultatai parodė, kad tik kas penktas gyventojas pageidautų pirkti būstą iš brėžinių, tai yra didžioji dauguma norėtų rinktis iš vėlyvoje stadijoje esančių ar pastatytų projektų. (...) Gyventojams patogiau ir priimtiniau apžiūrėti būstą, kai į jį galima užeiti gyvai, tačiau naujakuriai ieško patraukliausio varianto kainos, vietos, buto plano atžvilgiu. Visa tai jie gali rasti tada, kai pasiūla didžiausia – projekto pardavimo pradžioje, kuri dažniausiai sutampa su statybų startu“, – komentavo bendrovės „Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas.

„Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, būstą iš brėžinių dažniau pirktų jaunesni, didesnių pajamų bei didmiesčių gyventojai.

Pasak NT rinkos eksperto, vystytojai, matydami didžiulę būsto paklausą ir jos nebespėjančią pasivyti pasiūlą, pradėjo rinkai projektus siūlyti ankstyvoje stadijoje, neretai nepradėtus statyti. Nesant kitokio pasirinkimo, gyventojai išmoko pirkti iš brėžinių. Tačiau ištikusi krizė paveikė NT rinką – paklausa sumažėjo, gyventojai tapo atsargesni pirkti būstą ankstyvoje stadijoje. Ilgainiui išaugo pastatytų projektų pasiūla.

„Nuo 2021 metų vidurio fiksavome rekordinius pardavimus, o tuo metu mūsų vystytuose projektuose „7 vakarai“ ir „Go Life“ ankstyvoje stadijoje buvo parduoti atitinkamai 86 ir 87 proc. būstų. Dabar vėl esame ekonomikos lėtėjimo etape – NT rinka ramesnė, žmonės turi daugiau galimybių rinktis butus baigiamuose statyti ar pastatytuose projektuose, pamažu pildosi būstų sandėlis. Tai yra natūralus cikliškumas, kuris atitinkamai reguliuoja ir paklausos bei pasiūlos santykį, ir pirkėjų elgseną“, – teigė M. Chmieliauskas.

Pasak jo, šiandien turime seniai rinkoje matytą situaciją, kuomet būstų, į kuriuos pirkėjai gali užeiti, yra daugiau nei nepastatytų, tai yra brėžiniuose. Pirminės Vilniaus NT rinkos sandėlyje šiuo metu yra 3649 būstai, iš kurių 531 – nepradėtuose statyti, 1346 – statomuose ir 1772– arti statybų pabaigos esančiuose ar pastatytuose projektuose.

„Kaip parodė apklausos rezultatai, beveik 7 iš 10 gyventojų nori būsto jau vėlesnėje statybų stadijoje. Dabar tokiems pirkėjams palankus metas, tačiau jis nesitęs amžinai. Be to, net ir svarstyklėms nusvirus pastatytų ar baigiamų statyti projektų naudai, labiausiai išlošia greičiausi pirkėjai“, – pažymėjo jis.

„Spinter tyrimai“ apklausoje dalyvavo 1016 šalies gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją