Pernai vasarį Ukrainą užpuolusi Rusija sulaukė daugybės sankcijų, bet Kyjivas ir sąjungininkės ragina imtis prieš Maskvą dar griežtesnių veiksmų.

Naujausias Tokijo embargas paskelbtas po praėjusią savaitę Hirošimoje vykusio Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimo, per jį lyderiai susitarė atkirsti „Rusiją nuo G7 technologijų, pramonės įrangos ir paslaugų, palaikančių jos karo mašiną“.

Naujosios Japonijos sankcijos apima „Rusijos asmenų ir grupių turto įšaldymą, draudimą eksportuoti prekes su Rusijos karo pramone susijusioms organizacijoms, taip pat statybų ir inžinerinių paslaugų eksporto draudimą“, žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno.

Pasak Japonijos vyriausybės, įšaldomas 17 asmenų ir 78 grupių, įskaitant aukšto lygio karinius pareigūnus, turtas, tarp 80 organizacijų, kurioms taikomi eksporto apribojimai, yra Rusijos mobiliųjų telefonų operatorė „MegaFon“.

H. Matsuno taip pat pasmerkė planus Baltarusijoje dislokuoti Rusijos taktinius branduolinius ginklus. Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva pradėjo gabenti į šalį branduolinius ginklus. H. Matsuno sakė, kad tai „dar labiau paaštrins situaciją“.

„Japonija yra vienintelė šalis, per karą patyrusi atominius bombardavimus, ir niekada netoleruos Rusijos grasinimų branduoliniais ginklais, ką ir kalbėti apie jų panaudojimą“, – sakė pareigūnas.