„Verslas irgi yra nevienalytis. Mes matome tam tikruose sektoriuose lėtėjimą, tai yra pramonė, mažmeninė prekyba, transportas. Aš manau, kad vis tiek mažiausiai metus mes dabar turėsime recesiją, galbūt ta recesija užsitęs ir iki dviejų metų, priklausomai, koks scenarijus įsigyvendins.

Aš manau, kad reiktų tiesiog bandyti pasidaryti pagalvę. Iš vienos pusės, verslas turėtų pasitaupyti, pasižiūrėti planą B, C ir taip toliau, nes dauguma verslo gyvena iš skolintų pinigų, o, šiandien dienai, paskolos tapo mažiau prieinamos ir brangesnės. Valdžia turėtų kuo greičiau įlieti kuo daugiau struktūrinio fondo pinigų, kad mes šitą recesiją galėtumėm išgyventi kuo švelniau ir kuo greičiau“, – teigia ekonomistas.

S. Besagirsko nuomone, nors šiuo metu rodiklių, kad nedarbas didės nėra, tačiau pasitaupyti reikėtų ir gyventojams.

„Aš manau, kad darbo rinka yra vienintelė vieta, kur mes turėtumėm mažiau nerimauti“, – teigia jis.

„Kol kas, kiek teko su įmonėm kalbėti, tai niekas nesiruošia atleisti žmonių ir, jeigu kažkam sustoja gamyba ar panašiai, įmonių logika yra tokia: jeigu šiandien atleisim, po metų–pusantrų prasidės vėl augimas ir mes tų žmonių jau nebesurasime. Įmonės tiesiog prisiims tą recesijos naštą sau, bet neperkels ant darbuotojų“, – prognozuoja S. Besagirskas.

Sigitas Besagirskas

Ar neatsitiks taip, kad dėl šių priežasčių pamatysime didėjančius bankrotus?

„Bankrotų skaičius kažkiek ir dabar didėja, bet įmonės tiesiog turi rinktis, ar pabandyti dabar, trumpuoju laikotarpiu geriau pagyventi atleidus darbuotojus, ar, vis dėlto, žiūrėti į ilgalaikę perspektyvą ir išlaikyti darbuotojus? Įmonės renkasi išlaikyti darbuotojus“, – teigia pašnekovas.

Kada bus sunkiausia? Ekonomistas prognozuoja, kad sunkiausi šiais metais bus trečias ir ketvirtas ketvirtis.

„Aš manau, kad Europos centrinis bankas dar du kartus planuoja kelti bazinę palūkanų normą, tai reiškia, Europos centrinis bankas dar labiau spaus ekonomiką, kad ji keliautų link krizės. Iš kitos pusės, matom, kad ir JAV rinkoje tas pats – FED irgi didina bazinę palūkanų normą ir antriniai duomenys rodo, kad ir JAV eina į krizę. Tai, aš manau, kad šių metų bus trečias–ketvirtas ketvirtis labai sunkus ir, galbūt, kitų metų pirmas ketvirtis bus sunkus, o paskui jau žiūrėsim, priklausomai nuo to, koks scenarijus įsigyvendins“, – aiškina S. Besagirksas.

Matome pramonės apimčių mažėjimą ir apie tai jau kalbame keletą mėnesių. Neseniai pasirodė informacija apie stojančias statybas tiek euro zonoje, tiek visoje Europos Sąjungoje. Dabar jau ir pienininkai kalba, kad ir jų eksportas menksta. Kas laukia toliau?

„Mes visada matome tą patį scenarijų – prasideda viskas nuo pramonės, o tada eina pereina į kitus sektorius: transportas, paslaugos, statybos ir taip toliau. Tai, jeigu šiandien dienai dar gyventojai turi pakankamai daug santaupų ir, sakykim, paslaugos dar pakankamai gerai yra perkamos, netgi maitinimo paslaugų kainos yra, iš tikrųjų, dar augančios šiandien dienai, tai, manau, kad tas persiduos į visus sektorius ir trečią–ketvirtą ketvirtį mes matysime, kad visuose sektoriuose yra didesnė ar mažesnė recesija“, – teigia S. Besagirskas.

Sigitas Besagirskas

Dar prieš gerus metus buvo kalbama ir raminama, kad bus sulėtėjimas, bet nieko panašaus kaip buvusio pasaulio krizė – nenutiks. Kaip dabar atrodo situacija? Ar vis dar galima remtis tokiais žodžiais?

„Iš vienos pusės, jeigu mes prisimintume 2008 metų krizę, buvo ta pati retorika. Sakė: na, metai laiko, viskas čia išsispręs. Ir, iš tikrųjų, realus BVP augimas prasidėjo tik 2012 metais, tai yra, po beveik penkių metų mes pamatėm, kad ekonomikos kreivės pradeda po truputėlį stiebtis.

Dabar yra bazinis scenarijus toks, kad ekonomika guls ant dugno ir tada tiek FED, tiek Europos Centrinis Bankas pradės mažinti bazinę palūkanos normą ir tai, greičiausiai, bus kitų metų pirmam pusmety ir tada atsigaus skolinimasis, atsigaus vartojimas ir taip toliau“, – apie tai, koks vaizdas yra piešiamas pasakoja ekonomistas S. Besagirskas.

„Kaip bus iš tikrųjų mes nežinome, bet galime laikytis to bazinio scenarijaus, išgyvenkim vienus metus labai sunkiai, pabandykim nesubankrutuoti ir po metų saulė mums vėl ims šviesiai šviesti“, – teigia jis.

Visas pokalbis reportaže: