Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) komentuoja „Delfi“, kad žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose, tikrinant paslaugų kvitų tvarką, pažeidimų nustatoma 70 proc. atvejų.

Paslaugų kvitai: pažeidimų spektras platus

Jeigu žmogus įdarbinamas teikti žemės ūkio ar miškininkystės paslaugas, sudaryti darbo sutarties nebūtina, yra numatyta supaprastinta tvarka – tokias paslaugas galima įforminti paprasčiau.

VMI skelbia, kad paslaugų kvitas gali būti išrašomas įsigyjant žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas iš fizinių asmenų, kurios pasižymi laikinumu arba yra vienkartinės ir kurioms teikti nereikia specialių įgūdžių, kvalifikacijos.

„2022 metais mokesčių administratorius šiuo atžvilgiu atliko 103 mokesčių mokėtojų patikrinimus ir nustatė 104 pažeidimus“, – komentuoja Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) viršininkė Judita Stankienė.

Iš pažeidimų nustatyti 5 atvejai dėl nelegalaus darbo, 33 atvejai dėl neišduodamų paslaugų kvitų antrųjų egzempliorių, 54 atvejais neteisingai užpildomų paslaugų kvitų ir 12 atvejų dėl kitų pažeidimų, pavyzdžiui, mokesčių deklaracijų pateikimo tvarkos.


2023 metų sausio–gegužės mėnesiais patikrinti 24 žemės ūkio ir miškininkystės sektoriaus subjektai ir nustatyti 26 pažeidimai: 3 atvejai dėl nelegalaus darbo, 10 atvejų neišduodamų paslaugų kvitų antrųjų egzempliorių, 9 atvejais neteisingai užpildomų paslaugų kvitų ir 4 atvejais dėl kitų pažeidimų.

„Skaičiuojama, kad 8 iš 10 patikrintų mokesčių mokėtojų padarė pažeidimus“, – sako J. Stankienė.

Mokesčių mokėjimas: viršijus ribą, tektų susimokėti

Trumpalaikių, nekvalifikuotų žemės ūkio ir miškininkystės darbų apskaitos patikrinimų metu nustatoma keletas dažniausiai pasitaikančių klaidų: pildant paslaugų kvitus įrašomi ne visi reikalingi duomenys arba nėra išduodamas antrasis šio kvito egzempliorius paslaugų teikėjui, paslaugų kvitai neužpildomi prieš pradedant teikti paslaugas arba nėra išrašomi visai.

Taip pat nustatoma pavienių atvejų, kai teikiamos ilgalaikės paslaugos, nors su paslaugų kvitais galima atlikti tik trumpalaikius, specialių įgūdžių ar kvalifikacijos nereikalaujančius darbus, pavyzdžiui: rankomis sodinami miško sodmenys, žemės ūkio derliaus nuėmimas, akmenų rinkimas.

Dar keletas veiklų, kurios gali būti įforminamos su paslaugų kvitais: kasimas, vaisių skynimas, nendrių tvenkiniuose rovimas, bebrų užtvankų ardymas, inkilų kabinimas, miško gaisrų gesinimas, galvijų pervarymas į ganyklas ir atgal bei kiti darbai, kurių pilnas sąrašas yra ČIA.


„Kalbant apie žemės ūkio ir miškininkystės sritį, dauguma ūkio darbų atliekama vasaros laikotarpiu, todėl VMI skirs dėmesį ir tinkamam sezoninių paslaugų, atliekamų pagal paslaugų kvitus, vykdymo užtikrinimui“, – teigia J. Stankienė.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) atkreipia dėmesį, kad gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) neapmokestinamos paslaugų teikėjo pajamos, gautos teikiant paslaugas pagal paslaugų kvitą, jeigu jos per mokestinį laikotarpį neviršijo 1750 eurų.

Suma, viršijanti 1750 eurų per mokestinį laikotarpį, apmokestinama taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. Šiuo atveju pajamas apskaičiuoja, deklaruoja ir pajamų mokestį sumoka pats paslaugų teikėjas.

Paslaugų gavėjai už paslaugų teikėjus moka privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas – 6,98 proc. nuo per mėnesį kiekvienam paslaugas teikusiam asmeniui apskaičiuoto atlygio sumos. PSD įmoką privaloma mokėti nepaisant to, kad paslaugų teikėjas tą mėnesį jau yra draustas.

Užimtumo tarnyboje bedarbiais užsiregistravę asmenys, pradėję teikti paslaugas pagal kvitus, bedarbio statuso ir gaunamų pašalpų nepraranda.

ŽŪM primena, kad naudojantis paslaugų kvitais, yra ribojamas paslaugų teikimo dienų skaičius. Vienam paslaugų gavėjui paslaugų teikėjas turi teisę teikti paslaugas ne ilgiau kaip 60 dienų per kalendorinius metus, o keliems paslaugų gavėjams, – ne ilgiau kaip 90 dienų.

Jei paslaugų gavėjas norėtų gauti paslaugas ilgesnį laiką, nei numatyta įstatyme, jis turėtų sudaryti darbo sutartį.

Sezoninio darbo sutartys – dar vienas būdas įforminti veiklą

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) balandį skelbė, kad artėjant vasaros sezonui vis labiau tampa aktuali sezoninio darbo sutartis. Tokią darbo sutarties rūšį reglamentuoja Darbo kodeksas.

Sezoniniai darbai – tai darbai, kurie dėl gamtinių ir klimato sąlygų dirbami ne visus metus, o tam tikrais periodais (sezonais). Sezoninė darbo sutartis gali būti sudaroma vienam sezonui, kuris yra ne ilgesnis kaip 8 mėnesiai vienas po kito einančių 12 mėnesių laikotarpiu, arba keliems sezonams, arba neterminuotai.

Sezoniniais darbais pripažįstami statybos darbai ir su jais susiję kiti darbai, atliekami lauke ir nešildomose patalpose, taip pat žemės ūkio, miškų ūkio, darbai ir kiti.

Sezoninių darbų sąrašas:

Darbuotojams, dirbantiems vieną sezoną, kasmetinės atostogos nesuteikiamos, o atleidžiant juos iš darbo už nepanaudotas atostogas mokama piniginė kompensacija.

VDI minėjo „Delfi“, kad pagal iš „Sodros“ gautus duomenis, iš viso darbo sutarčių per 2022 metus sudaryta 638978, iš jų sezoninio darbo sutarčių – 4490. Tad sezoninio darbo sutarčių yra sudaroma tik 1, 42 proc. iš visų darbo sutarties rūšių. Tačiau atskiros statistikos dėl padarytų pažeidimų dirbant sezoninį darbą VDI nerenka (duomenys nėra kaupiami pagal darbo sutarčių rūšis).

Patikrino ūkius: vietoj sutarčių naudojo kvitus

Kauno AVMI balandį pranešė, kad dviejuose Kauno apskrities daržovių ūkiuose nustatė 670 nelegaliai dirbančių asmenų, kurie dirbo su žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų kvitais, nors pagal atliekamų darbų pobūdį turėjo sudaryti darbo sutartis. Skaičiuojama, kad dėl to nesumokėta apie 244 tūkst. eurų mokesčių.

Minėti darbuotojai ištisus metus atliko įvairius darbus supaprastinta tvarka, prisidengdami paslaugų kvitais, nors vykdomi darbai nebuvo vienkartiniai, laikini. Skaičiuojama, kad dėl to galimai nuslėpta per 150 tūkst. eurų GPM ir 94 tūkst. eurų VSD įmokų. Atsakingiems asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai dėl nelegalaus darbo bei paskirtos administracinės baudos.

Pagal teisės aktus, komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimas užtraukia baudą nuo 390 iki 1100 eurų, padarytas pakartotinai – nuo 1100 iki 1950 eurų.

VMI, komentuodama sezoninio darbo priežiūrą, teigė Delfi, kad vis dėlto daugiausia dėmesio skiria toms rizikoms ir ekonominės veiklos sritims, kurių įtaka biudžeto pajamoms yra didžiausia, kuriose pajamų apskaitymo ir mokesčių mokėjimo vengimo mastas yra didžiausias.

J. Stankienės teigimu, prioritetu išlieka PVM atotrūkio mažinimas (tai yra, mokesčių surinkimas), siekiai įvairiais būdais išvengti pelno arba su darbo santykiais susijusių mokesčių, pajamų apskaitymo vengimo mažmeninėje prekyboje ir paslaugų srityje.

„Kalbant apie ekonominės veiklos sritis, darbotvarkėje lieka statybos, naudotų automobilių prekyba, mažmeninė ir didmeninė prekyba, transporto sektorius.

VMI vadovaujasi nuostata, jog polinkis į mokesčių vengimą yra konkrečių mokesčių mokėtojų, o ne ekonominių veiklų būdinga savybė ir pastaraisiais metais didesnį dėmesį skiria vartojimui privatiems poreikiams ir verslui e. erdvėje“, – teigia VMI atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)