„Matome, kad šiandien miesto medžiai nėra visiškai apsaugoti nuo galimų tokių atvejų ateityje. Iš esmės turėtume griežtinti baudas, administracines, pinigines. Nors matome, kad NT vystymo projektai, ypač Vilniuje, turi didelę komercinę vertę ir net didesnės baudos su penkiais nuliais gali neatgrąsyti, todėl kalbame ir apie baudžiamojo kodekso pakeitimą, kai yra kvalifikavimas „didelė žala gamtai“, – trečiadienį Aplinkos ministerijoje teigė S. Gentvilas.

„Kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sutarėme konkrečius veiksmus, kaip leisti savivaldybei įsikainoti medžius ir jų atkuriamąją vertę žymiai didesniais tarifais. Šie sprendimai bus padaryti per artimiausias dvi savaites“, – tvirtino jis.

Politikas taip pat įvardino, kad planuojama keisti įstatymus, jog būtų galima užkirsti galimą komercinį interesą „beatodairiškai“ naikinant želdinius.

„Planuojame Statybų įstatymo pakeitimą, kuris leistų savivaldybės išduoti statybą leidžiančių dokumentų, t. y. statybos leidimų, jei nėra pilnai kompensuota želdinių ar kitų gamtai vertingų objektų atkūrimas. (...) Tai užkirstų kelią net prevenciškai medžių iškirtimui“, – sakė ministras.

„Antrasis dalykas, ką įsipareigojome padaryti, tai inžinierių tinklų apsaugos juostose įpareigosime visus vystytojus, rangovus, susiderinti su savivaldybe želdinių kirtimą, nes kartais, kaip šiuo atveju, yra manipuliuojama inžineriniais tinklais“, – pažymėjo jis.

Galiausiai S. Gentvilas tikino, kad ministerija stovi kartu su savivaldybe bei padės jai instituciškai ir politiškai šiame konflikte.

„Asmeniškai aš pats, kaip ministras, žinau kuriame prekybos centre ateinančius porą metų nesilankysiu, kol nebus padarytos išvados“, – akcentavo ministras.

ELTA primena, kad šeštadienį Vilniaus centre, Ceikinių gatvėje, nukirstas ilgaamžis ąžuolas. V. Benkunskas tai pavadino vandalizmu ir patikino, kad NT vystytojai leidimų medžio kirtimui neturėjo.

Nepasitenkinimą išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pavadinęs tai barbarišku išpuoliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją