„Rusija net baisiausiame sapne nesapnavo, kad energetiniame karo su Europa fronte jai seksis taip prastai. Rusijai nepavyko sušaldyti Europos“, – socialiniame tinkle paskelbtame įraše komentuoja Ž. Mauricas.

Jis atkreipė dėmesį, kad nepaisant gąsdinančių Kremliaus prognozių, gamtinių dujų kaina Europoje jau krito žemiau 30 eurų už megavatvalandę, o kartu pinga ir elektra.

Eksperto teigimu, gamtinių dujų saugyklų užpildymo lygis Europoje aukštas – apie 70 proc. – tad tikėtina, jog ir dujų, ir elektros kainos išsilaikys palyginti žemos. Tiesa, rizikų lieka dėl būsimos žiemos ar galimų pasiūlos sutrikimų.

Ž. Maurico teigimu, Rusijai taip pat nepavyksta palaikyti aukštų naftos ir dyzelino kainų Europoje.

„Mažėjančios gamtinių dujų, elektros ir naftos kainos yra gera žinia Europai, nes mažesnės energijos kainos mažina bendrą infliacijos lygį, o mažėjanti infliacija mažina tikimybę, kad ECB (Europos Centrinis Bankas – red.) kels palūkanų normas.
Žygimantas Mauricas

Tad antroje šių metų pusėje galime tikėtis ir mažesnės infliacijos, ir mažesnių palūkanų normų. Be to, mažesnės energijos kainos gerina Lietuvos (ir visos euro zonos) užsienio prekybos balansą bei mažina ekonominės recesijos tikimybę“, – sako banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas.

Savo ruožtu, Rusijai mažėjančios dujų ir naftos kainos yra bloga žinia, įsitikinęs Ž. Mauricas, nes šalies pajamos už energetinių išteklių eksportą pastebimai mažėja.

„Taip yra todėl, kad dėl įvestų sankcijų Rusija prarado didžiąją dalį savo naftos pirkėjų (ypač Europoje) ir tapo itin priklausoma nuo Kinijos ir Indijos, kurios rusišką naftą perka pusvelčiui. Tad nors bendras Rusijos naftos eksportas nesumažėjo (skaičiuojant tonomis), Rusija už naftos eksportą gauna gerokai mažiau JAV dolerių“, – rašoma komentare.

„Gamtinių dujų rinkoje popieriai dar prastesni, nes Rusija neturi techninių galimybių nukreipti Europai skirtas dujas į kitas rinkas“, – teigia Ž. Mauricas.

Anot jo, mažėjančios pajamos iš energetinių išteklių eksportą (bei augančios išlaidos karinei invazijai Ukrainoje) didina Rusijos biudžeto deficitą, kuris šių metų sausio–balandžio mėn. siekė 3,42 trln. rublių ir buvo didesnis nei visų 2023 metų planas (2,9 trln. Rublių).

„Europai būtų pats metas įvesti naftos ir dujų importo iš Rusijos embargą, nes dalis ES valstybių (Vengrija, Slovakija, Čekija ir Austrija) vis dar yra priklausomos nuo rusiškų energetinių išteklių, o tai didina politinę/korupcinę riziką Europoje ir silpnina jos vienybę“, – įrašo pabaigoje teigia ekonomistas.

Visas Ž. Maurico įrašas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)