„Daugiau kaip pusę metų neturime Baltarusijos sankcijų priėmimo dėl to, kad jis yra sukabintas su derogacija, išimtimi baltarusiškam kaliui. Aš manau, kad tai yra nepriimtina, tai yra neteisinga ir jei mes norime parodyti, kad mums rūpi Baltarusijos opozicija, mums rūpi politiniai kaliniai, mes turėtume judėti su sankcijomis, o ne su sankcijų palengvinimais“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Landsbergis.

Jis pažymi, kad dabartinis kai kurių šalių prašomas paketo priėmimas iš esmės yra dalies sankcijų atsisakymas. Tai, pažymi G. Landsbergis, yra nepriimtina.

„Kadangi kartu su sankcijų paketu yra kelių valstybių narių prašymas, kuriuo prašoma faktiškai panaikinti dalį sankcijų – kai kurias pridedant, daug ką pašalinti, kalbu apie „Belaruskalij“ ir „Belarussian Potash“ kompanijas – manau, kad tai nepriimtina, jog šie dalykai būtų susiję“, – sakė G. Landsbergis.

„Prašysiu šiandien atskirti šiuos du klausimus ir tęsti Baltarusijos sankcijų paketą, jei remiame Baltarusijos opoziciją ir politinius kalinius ne tik „Twitter“ žinutėmis, bet ir politiniais veiksmais“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Pasak ministro, sankcijų paketas Baltarusijai yra apie 200 mln. eurų vertės, tuo metu siūlomų sankcijų pakeitimų – „Belaruskalij“ ir „Belarussian Potash“ išbraukimo iš paketo vertė – apie 8 mlrd.

„Taigi galite įsivaizduoti skirtumą tarp šių dviejų problemų. Sankcijų paketas Baltarusijai daugiausia susijęs su sankcijų apėjimu, nes Baltarusiją daugelis įmonių naudoja siekdamos apeiti sankcijas. Nėra neleidžiama eksportuoti prekių į Baltarusiją, bet iš ten labai paprasta jas eksportuoti ar reeksportuoti į Rusiją, tai beveik ta pati rinka. Didžioji dalis tokios prekybos eina per Baltijos šalis – Lietuvą ir Latviją“, – pažymėjo G. Landsbergis.

„Taigi esame labai nepatenkinti, kad tai dar nebuvo priimta dėl praktinių priežasčių, tačiau yra ir politinis aspektas – 6 mėnesiai jokio paketo dėl Baltarusijos. Tai nepriimtina“, – Briuselyje žurnalistams pabrėžė užsienio reikalų ministras.

ELTA primena, kad nuo Rusijos invazijos į Ukrainą ES jau priėmė 10 sankcijų Rusijai paketų, kurie numato daugybę prekybos ribojimų ir kitų priemonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją