Tokius ginčus tarp klientų ir pašto paslaugų teikėjų nagrinėjantys ekspertai pataria siunčiant didesnės vertės siuntas jas, pirmiausia, oficialiai įvertinti.

„Jei pašto siuntoje siunčiami daiktai vertingi, pasinaudokite pašto siuntų įvertinimo paslauga. Šį paslauga papildomai apmokestinama, tačiau, dingus pašto siuntai, pašto siuntoje trūkstant daiktų, ar apgadinus siųstus daiktus, ir pripažinus, jog siuntėjui priklauso žalos atlyginimas, turėsite galimybę atgauti įvertintą sumą“, – sako Lina Stankevičienė, RRT ekspertė.

Pasak jos, jei dingsta įvertintoji siunta, pašto paslaugos teikėjas taip pat turi teisę paprašyti dingusių ar pažeistų daiktų vertę pagrindžiančių įrodymų, todėl juos reikia išsisaugoti.

Neteko 3 tūkst. Eur

Neseniai RRT baigė nagrinėti ginčą, kuriame viena įmonė reikalavo iš pašto paslaugos teikėjo atlyginti pašto siuntoje siųstų ir dingusių daiktų vertę. Įmonės teigimu, siuntos vertė siekė daugiau nei 3 tūkstančius eurų, tačiau siunta nebuvo įvertinta, dėl to pašto paslaugos teikėjas kompensavo tik dalį patirtos žalos – apie 164 eurus.

„Mes galėjome tik konstatuoti, kad pašto paslaugos teikėjas žalos atlyginimą apskaičiavo tinkamai, nes įmonė nepateikė įrodymų, kad siuntė įvertintąją pašto siuntą. Taigi, prašymo kompensuoti daugiau nei 3 tūkstančių eurų netenkinome“ – sako L. Stankevičienė .

Spręsdami tokius ginčus tarp vartotojų ir paslaugų teikėjų dėl siunčiamų pašto siuntų, RRT vadovaujasi bendra taisykle: jei pašto siunta nėra įvertinta, už dingusią registruotąją pašto siuntą, taip pat už dalį dingusių ar apgadintų daiktų ar sugadintus visus daiktus atlyginama suma, kuri lygi dviguboms siuntimo išlaidoms.

Kiek didesnis žalos atlyginimas galimas tuo atveju, jei siunčiama tarptautinė pašto siunta, naudojantis universaliosios pašto paslaugos teikėjo AB „Lietuvos paštas“ teikiamomis paslaugomis. Tokiu atveju, apskaičiuojant žalos atlyginimą, vadovaujamasi tarptautiniais teisės aktais.

Jei pašto siuntas šios paslaugos naudotojai įvertintų, tokiu atveju ieškovui būtų atlyginta suma, lygi pašto siuntos siuntimo išlaidoms ir įvertinimo sumai. Patirti netiesioginiai nuostoliai ir negautos pajamos į žalos atlyginimo dydį neįskaitomi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją