Briuselis ir Londonas atitinkamą susitarimo memorandumą sudarė dar 2021 m. kovą, bet jo taip ir nepasirašė, atsiradus įtampų dėl taisyklių, reguliuojančių prekybą su Šiaurės Airija, peržiūrėjimo. Tačiau pastarasis klausimas buvo išspręstas, ES ir JK šių metų kovą oficialiai priėmus dar vieną prekybos po „Brexito“ sutartį, dar žinomą kaip „Vindzoro gairės“.

Europos Komisija (EK) trečiadienį žengė pirmąjį žingsnį ir priėmė susitarimo projektą. Jam dar bus reikalingas visų bloko šalių pritarimas. Nepaisant to, Komisija pažymėjo, kad jis neapima JK veikiančių bendrovių prieigos prie Europos bendrosios rinkos ir atvirkščiai.

Pasirašius šį susitarimą būtų sukurta savanorišku principu veikianti bendradarbiavimo finansinių paslaugų reguliavimo srityje sistema, apimanti bendrą forumą, kuriame ES ir JK reguliuotojai galėtų diskutuoti klausimais, susijusiais su finansinėmis paslaugomis.

„Vindzoro gairės leido ES ir JK pradėti naują mūsų partnerystės etapą, paremtą abipusiu pasitikėjimu ir bendradarbiavimu, – pranešime cituojama finansinių paslaugų eurokomisarė Mairead McGuinness. – Esu tikra, kad mūsų santykiai ir būsimas bendradarbiavimas finansinių paslaugų srityje bus grindžiamas bendru įsipareigojimu išsaugoti finansinį stabilumą, rinkos vientisumą ir vartotojų bei investuotojų apsaugą.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją