Nors „Rammstein“ koncertas Vilniuje vyks tik gegužės 22 d., pasiruošimas jam prasidėjo dviem savaitėmis anksčiau. Dėl jo dalis Vingio parko buvo uždaryta pėsčiųjų ir automobilių eismui.

Negana to, parko estradoje ir jos prieigose veikiantys verslai likus dešimčiai dienų iki pasiruošimo koncertui pradžios iš parką administruojančios savivaldybės valdomos viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ sulaukė pranešimo, kad 17-ai dienų turės stabdyti veiklą arba kraustytis atokiau, į organizatorių pasiūlytus konteinerius.

Kaip nurodo Vilniaus savivaldybė, koncertą organizuojanti bendrovė „Live Nation Lietuva“ dvi savaites Vingio parke tvarkysis sumokėjusi pagal miesto tarybos patvirtintus nuostatus apskaičiuotą rinkliavą. Šiuo atveju ji siekia 18,2 tūkst. eurų.

Nors Vingio parko verslai „Vilniaus miesto parkams“ už galimybę čia veikti moka nuomą, apie galimybę ją sumažinti, kol veikla nebus vykdoma, pranešime neužsiminta.

Tuo metu „Rammstein“ koncerto organizatorius problemų nemato. Pasak jo, parko uždarymas suderintas su „Vilniaus parkais“, didžiajai daliai verslų tiko alternatyva kurį laiką veikti kitose vietose pastatytuose konteineriuose, o visiems nepatogumų patiriantiems prekybininkams ir paslaugų teikėjams pasiūlyta nemokamai apsilankyti koncerte.

Pusei mėnesio liko be darbo

Kaip Delfi pasakoja Vingio parko verslininkų atstovė Vilma (vardas pakeistas), pasakoja, kad parko estrados prieigų uždarymas iš viso palietė apie 10 verslų. Daliai jų pasiūlymas keltis į konteinerius tiko, tačiau ne visiems. Pavyzdžiui, kavinės neturi galimybių iš estradoje esančių patalpų išsigabenti virtuvės įrangos, dar kitų veiklai reikalinga elektra, tad reikėtų nuomotis generatorius.

Pasak Vilmos, apie jokias kompensacijas verslininkams nekalba nei savivaldybės VšĮ „Vilniaus parkai“, nei koncertą organizuojanti bendrovė „Live Nation Lietuva“.

„Mes bandėme kreiptis į organizatorius, nes vis tiek tai yra didelis renginys ir dideli pinigai. O mums ką tik prasidėjo sezonas, gegužės mėnuo čia dirbantiems žmonėms yra labai svarbus, nes per jį gaunamos vienos didžiausių pajamų, kurių reikia susimokėti tiekėjams, už nuomą ir panašiai. Bet organizatoriai tik pasakė, kad niekuo negali mums padėti ir labai atsiprašo, siūlo bilietus į koncertą“, – pasakoja verslininkų atstovė.

Pašnekovė skaičiuoja, kad vien jos verslas per pusę gegužės, kuomet negalės veikti, negaus maždaug 5 tūkst. eurų pajamų, ir spėja, kad kai kurių Vingio parko verslų netektys gali būti ir dar didesnės.

Tiesa, kai kurie verslininkai teigia, kad iš koncerto organizatorių nesulaukė net ir nemokamų bilietų, nors dėl to patys į juos kreipėsi.

Sutinka kalbėtis dėl nuomos

Vilma pasakoja, kad verslininkai kreipėsi ir į „Vilniaus miesto parkus“, prašydami sumažinti nuomos mokestį už gegužę, kalbos vyksta, bet galutinis sprendimas dar neaiškus.

Tuo metu „Vilniaus miesto parkų“ direktorius Laimonas Čakas Delfi teigia, kad prašymų dėl nuomos mokesčio sumažinimo įstaiga kol kas nėra gavusi.

„Jei gausime verslininkų prašymų peržiūrėti ir proporcingai pakoreguoti nuomos mokestį pasirengimo koncertui laikotarpiu, esame pasiruošę tai apsvarstyti“, – tikina L. Čakas.

Pasak jo, viena esminių Vingio parko paskirčių yra koncertų, kultūrinių ir sporto renginių vieta. Natūralu, kad dėl pasiruošimo renginiams, o ypač tokio masto, kaip grupės „Rammstein“ koncertas, įvedami laikini eismo ir veiklos ribojimai. Apie tai verslininkai yra įspėjami dar prieš sudarant su jais nuomos sutartis ir išduodant leidimus prekybai Vingio parke“, – teigia jis.

Teigia, kad sprendimus surado

„Live Nation Lietuva“ direktorius Aleksandras Karablikovas Delfi aiškina, kad visos verslui koncerto sukeltos problemos buvo išspręstos.

„Su kiekvienu verslu, kaip jūs tai vadinate, buvo rasti tam tikri sprendimai. Labai mažai Vingio parke veikiančių verslų turi jiems tiksliai priskirtą vietą, tai reiškia, kad visi kilnojamieji vagonėliai gali veiklą vykdyti ir bet kur kitur parko teritorijoje. O aptverta tik labai maža teritorijos dalis aplink estradą ir šalia esančią pievą“, – teigia A. Karablikovas.

Jis pabrėžia, kad koncerto organizatoriai savo iniciatyva susisiekė su kiekvienu verslu, pasiūlė bilietus ir tarėsi, kaip būtų galima veiklą vykdyti ir dalies Vingio parko uždarymo laikotarpiu.

Pasak A. Karablikovo, toks ilgas pasiruošimas „Rammstein“ koncertui reikalingas, nes tai bus išskirtinis renginys.

„Vertinant iš techninės pusės, tokio lygio ir sudėtingumo renginio Lietuvoje dar nebuvo. Mūsų praktika rodo, kad dažniausiai pasiruošimas dideliems renginiams trunka apie 5 dienas, o šiam koncertui reikia žymiai ilgesnio pasiruošimo, ir tai yra pasaulinė praktika“, – teigia „Live Nation Lietuva“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)