Seime skinasi kelią iniciatyva Lietuvoje nuo liepos drausti galingus fejerverkus, o vadinamąsias „bambioškes“ leisti įsigyti tik pilnamečiams, pranešė naujienų agentūra BNS. Seimo Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį pritarė tokioms Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisoms dėl fejerverkų apribojimų. Pataisos autoriaus socialdemokrato Lino Jonausko teigimu, būtų sumažintas pirotechnikos priemonių neigiamas poveikis ne tik aplinkai, bet ir gyvūnams, žmonių fizinei ir psichinei sveikatai.

Kaip teigia Lietuvos pirotechnikų asociacijos (LPA) vadovas Ovidijus Barkauskas, draudimo naudoti profesionalius F4 kategorijos fejerverkus, kuriuos naudoti gali tik profesionalai, daugiau netaiko nė viena ES šalis.

„Jei tokios įstatymo pataisos vis dėlto būtų priimtos, Lietuva taptų vienintele valstybe ES, uždraudusia masinių švenčių metu naudoti profesionalius fejerverkus. Tai sukeltų ES Direktyvai prieštaraujantį ir analogų Bendrijos mastu neturintį precedentą“, – pažymi O. Barkauskas.

Asociacijos vadovas pastebi, kad fejerverkai ES ir Lietuvoje yra skirstomi į 4 kategorijas, o F4 kategorijos pirotechnikos priemonių gali įsigyti ir naudoti tik specialių žinių turintys asmenys, t. y. profesionalai, gavę specialų pasiruošimą, kvalifikaciją ir būtinus leidimus, kurie įgyjami kvalifikacijos kursuose. Todėl F4 fejerverkus naudoja išimtinai tik profesionalai ir tik didelių švenčių, festivalių, koncertų ar kino pramonės filmavimų metu. Tarp tokių renginių patenka ryškiausių užsienio muzikos žvaigždžių koncertai, per kuriuos įprasta naudoti profesionalius fejerverkus, bei tokios svarbios valstybinės šventės, kaip Sausio 13-osios minėjimai, kurių metu fejerverkų salvėmis pagerbiamas Laisvės gynėjų atminimas.

LPA vadovas O. Barkauskas taip pat pabrėžia, kad naudojant F4 kategorijos fejerverkus, oro ir aplinkos tarša yra itin lokalizuota, koncentruota dideliame aukštyje ir trumpalaikė, neviršijanti oro kokybės normų – tai patvirtina Aplinkos apsaugos agentūros reguliariai atliekamų tyrimų duomenys.

Minint šimtmetį, Vilniaus dangų nušvietė fejerverkai

„Remiantis mokslininkų chemikų tyrimais, būtent profesionalūs fejerverkai yra mažiausiai pavojingi, nes jų naudojimo vieta yra reglamentuojama, o triukšmo lygis kur kas mažesnis dėl didesnio atstumo nuo leidžiamų profesionalių fejerverkų vietos iki fejerverkus stebinčių žiūrovų, – pabrėžia O. Barkauskas. – Vokietijos ir Lietuvos mokslininkų chemikų atlikti tyrimai rodo, kad fejerverkų įtaka klimato kaitai yra neapčiuopiamai maža – jų poveikis aplinkai nėra kuo nors reikšmingai išsiskiriantis nuo kitų oro, dirvos ar vandens taršos būdų.

Aplinkai draugiškų priemonių naudojimas fejerverkų pramonėje yra vienas asociacijos prioritetų, todėl mūsų narių iniciatyva fejerverkų gaminiuose jau atsisakyta toksiškų medžiagų – švino, arseno, stibio, heksachlorobenzeno, taip pat plastiko, kuris pakeistas į perdirbamas ir aplinkai draugiškas medžiagas.“

Asociacijos vadovas taip pat atkreipia dėmesį, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje nebuvo užfiksuota nė vieno traumų ar sužalojimų atvejo, profesionalams naudojant F4 kategorijos fejerverkus, – tai patvirtina, kad šių fejerverkų naudojimas yra saugus.

Asociacija ragina eiti daugelio valstybių jau pramintu keliu – įvertinti galiojantį reglamentavimą dėl F2 ir F3 kategorijų fejerverkų naudojimo visuomenėje, t.y. taip vadinamą buitinį fejerverkų naudojimą. Asociacijos siūlomos priemonės, pasak O. Barkausko, padėtų išvengti kylančių problemų, kai nesilaikant taisyklių šių kategorijų fejerverkai yra prieinami nepilnamečiams ir naudojami masinio susibūrimo vietose.

Atsižvelgiant į tai, LPA pritaria įstatymo projekte pateiktam siūlymui numatyti, kad F2 kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 18 metų asmenys, bei pateikė Seimui daug kitų savo siūlymų dėl pirotechnikos priemonių platinimo, kontrolės ir naudojimo ribojimo, padėsiančių apriboti ir labiau reglamentuoti pirotechnikos priemonių naudojimą šalyje, kurių dalį jau taiko ir kitos ES šalys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)