Naujos kartos Lietuva“ pirmojo mokėjimo prašymo lėšos jau pasiekė Lietuvą, per pusę milijardo eurų. Taip pat yra išmokėtas avansas 289 mln. eurų. Šio finansinio instrumento išskirtinumas yra tas, kad lėšos yra išmokamos atsiskaitant už pasiektus rodiklius“, – ketvirtadienį Seime Vyriausybės pusvalandžio metu teigė G. Skaistė.

„Lietuvai už pasiektus rodiklius pagal pirmą mokėjimo prašymą yra išmokėta virš 0,5 mlrd. eurų. Taip pat kiti mokestiniai rodikliai, kurie yra susieti su šiuo planu, yra sulaikyta 26 mln. eurų lėšų, kol bus pateikti mokestiniai pasiūlymai Seimui“, – pažymėjo ji.

Politikė akcentavo, kad analogiški rodikliai susieti ir su mokesčių reformos galutiniu priėmimu Seime, tačiau tų rodiklių pasiekimas numatytas vėlesniems laikotarpiams.

„Tų rodiklių pasiekimas yra numatytas vėlesniems laikotarpiams, todėl tam taip pat dar yra šiek tiek laiko“, – sakė konservatorė.

ELTA primena, kad trečiadienį Finansų ministerija pranešė, jog Europos Komisija (EK) Lietuvai pervedė pirmojo mokėjimo prašymo lėšas – per 542 mln. eurų, skirtas įgyvendinti „Naujos kartos Lietuva“ plane numatytas reformas ir investicija.

Šiuo metu įgyvendinant „Naujos kartos Lietuva“ planą paskelbta kvietimų teikti projektus už 1,2 mlrd. eurų, jau įgyvendinama projektų už 0,5 mlrd. eurų.

Ministerija tvirtino, kad 2021 m. EK Lietuvai jau yra pervedusi „Naujos kartos Lietuva“ plano 289 mln. eurų avansines lėšas.

Vasario pabaigoje EK patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal RRF fondo dalies rodiklių vertinimą. Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, EK nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuva tuomet pateikė prašymą gauti 565 mln. eurų.

Savo ruožtu EK pranešė, kad 542 mln. eurų skyrimui dotacijų forma sąlygas sudarė tai, kad Lietuva įgyvendino 31 etapą, susietą su pirmąja išmoka.

Su antruoju mokėjimo prašymu EK numatoma atsiskaityti už 17 rodiklių, iš kurių šiai dienai jau pasiekta 10 rodiklių. Iki mokėjimo prašymo teikimo planuojama pasiekti visus likusius rodiklius.

Antrąjį mokėjimo prašymą EK planuojame teikti po „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo patvirtinimo, kuris yra numatytas rudenį. Todėl Lietuva iki šių metų pabaigos turėtų gauti dar apie 260 mln. eurų.

Planą iš viso sudaro 191 rodiklis, kurių pažanga yra stebima periodiškai kartu su EK ekspertais.