„Lietuvą šiandien pasiekė per 542 mln. eurų lėšų už įgyvendintus „Naujos kartos Lietuva“ plano rodiklius. Padarytą didelį progresą sprendžiant ilgalaikius įsisenėjusius Lietuvos iššūkius, pozityviai įvertino Europos Komisija, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė pridurdama, jog Lietuva taip pat pasinaudos plano papildymo galimybe. – Norime išnaudoti progą papildomai paskatinti žaliąją pertvarką ir Lietuvos pramonės transformaciją, stiprinant šalies ūkio atsparumą, todėl papildysime esamą „Naujos kartos Lietuva“ planą iki 1,8 mlrd. eurų naujų investicijų. Plano pokyčiai atlieps geopolitinę realybę ir strateginius Lietuvos tikslus“.

Šiuo metu įgyvendinant „Naujos kartos Lietuva“ planą paskelbta kvietimų teikti projektus už 1,2 mlrd. eurų, jau įgyvendinama projektų už 0,5 mlrd. eurų.

Planą iš viso sudaro 191 rodiklis, kurių pažanga yra stebima periodiškai kartu su EK ekspertais. „Naujos kartos Lietuva“ plano išskirtinumas – lėšos išmokamos ne už patirtas projektų išlaidas, bet tik atsiskaitant už pasiekus rodiklius, todėl paskelbtų kvietimų suma puikiai iliustruoja, jog tiek reformos, tiek investicijos toliau sparčiai vyksta.

Su antruoju mokėjimo prašymu EK numatoma atsiskaityti už 17 rodiklių, iš kurių šiai dienai jau pasiekta 10 rodiklių. Iki mokėjimo prašymo teikimo planuojama pasiekti visus likusius rodiklius. Antrąjį mokėjimo prašymą EK planuojame teikti po „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo patvirtinimo, kuris yra numatytas rudenį. Todėl Lietuva iki šių metų pabaigos turėtų gauti dar apie 260 mln. eurų.

Ministerija priminė, kad 2021 m. EK Lietuvai jau yra pervedusi „Naujos kartos Lietuva“ plano 289 mln. eurų avansines lėšas.

„Pasiekta reikšmingų reforminių rezultatų žaliosios transformacijos, skaitmenizacijos, viešojo sektoriaus, socialinės atskirties mažinimo srityse. Taip pat sparčiai pasistūmėta švietimo kokybės regionuose, mokslo ir inovacijų ekonomikos skatinimo plėtroje“, – teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)