Komisija prieš porą savaičių paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

Taip pat komisija domisi, kaip yra valdomi galimi interesų konfliktai, ar privačius interesus privalantys deklaruoti asmenys Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateikė privačių interesų deklaracijas.

Trečiadienį parlamentarams pasisakys Specialiųjų tyrimų tarnybos, Viešųjų pirkimų tarnybos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, „Litexpo“, Vyriausybės kanceliarijos, Valstybės kontrolės atstovai.​

Kad dalį NATO viršūnių susitikimui surengti reikalingų viešųjų pirkimų „Litexpo“ vykdė neskelbiamų derybų būdu, galimai permokant, paaiškėjo balandžio viduryje, apie tai pirmajam pranešus portalui tv3.lt.

Viešųjų pirkimų tarnyba jau nagrinėja telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ skundą dėl galimai neskaidriai tokiu būdu vykdyto ryšio paslaugų teikimo konkurso. Įmonė pažymi, kad konkursą laimėjusios „Telia Lietuva“ stambaus verslo klientų padalinio vadovas Alesandras Golodas kartu yra ir „Litexpo“ valdybos narys, todėl esą galėjo paveikti konkurso rezultatus. „Bitė“ tikina galėjusi šias paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

Balandžio pabaigoje „Litexpo“ teigė, kad NATO susitikimas yra išskirtinis renginys, todėl vykdant pirkimus „Litexpo“ turėjo įsitikinti, ar taikant standartinę viešųjų pirkimų procedūrą nekiltų rizika paslaugą gauti nekokybišką ar ne laiku.

Premjerė Ingrida Šimonytė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis yra sakę, jog neabejoja NATO lyderių vizitui reikalingų pirkimų skaidrumu. Anot I. Šimonytės, neskelbiamų derybų būdas nėra geras, tačiau siekiant spėti pasiruošti NATO susitikimui gali būti pateisinamas.

99 proc. „Litexpo“ akcijų priklauso Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ (kartu ar atskirai) buvo įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)