„Būtinas administratorius todėl, kad tai atitinka tarptautinių sankcijų įstatyme numatytus kriterijus, kada reikalingas laikinasis administratorius. Tuo vadovaujantis mes kreipėmės į Finansų ministeriją tais pačiais kriterijais, jie visi atitinka numatytus įstatyme, todėl reikalingas administratorius“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė A. Valeika.

Jis aiškino, kad tai būtina, nes „Lifosa“ yra didelė kompanija, kurioje būtina užtikrinti, jog nebūtų pažeidžiamas sankcijų režimas.
„Didelė įmonė, galima ekonominė, socialinė žala. Tai yra didelė kompanija, kurią reikia valdyti ir kurioje būtina užtikrinti, kad įmonė nepažeistų sankcijų režimo“, – sakė FNTT direktoriaus pavaduotojas.

A. Valeika tvirtina, kad duomenų dėl sankcijų režimo pažeidimų „Lifosoje“ FNTT neturi, o dabar vykdomi veiksmai yra prevenciniai.

„Jeigu turėtume duomenų, būtų administracinis pažeidimas arba baudžiamoji byla, šiuo atveju tai yra prevencija, sankcijų užtikrinimas, kad tuo nepasinaudotų sankcionuotas asmuo“, – tikino jis.

ELTA primena, kad gegužę baigiantis vienerių metų sutarčiai su dabartiniu „Lifosa“ laikinuoju administratoriumi, Finansų ministerija iš FNTT gavo raštą, kuriame teigiama, kad įmonei administravimas yra būtinas.

Balandžio pabaigoje ministerija pranešė, jog kreipėsi į Valdymo koordinavimo centrą, kad būtų inicijuota nauja laikinojo administratoriaus atranka. Centras pateiks kandidatus ministerijai, kurios sudaryta komisija juos vertins.

Naujasis administratorius privalės turėti kvalifikacijas ir patirtį vykdyti pinigų plovimo prevenciją ir įgyvendinti tarptautines sankcijas. Be nepriekaištingos reputacijos taip pat reikalaujama neturėti interesų konfliktų.

Buvusio finansų viceministro Gedimino Norkūno teigimu, naujojo laikinojo administratoriaus atrankoje, kitaip nei pernai, daugiau dėmesio kreipiama į pinigų plovimo prevencijos ir tarptautinių sankcijų įgyvendinimo, o ne įmonės veiklos valdymo kompetencijas.

Iki gegužės 23 d. laikinuoju „Lifosa“ administratoriumi išliks įmonė „Finance Guru“.

Tuo metu „Lifosa“ siūlo nebeskirti įmonei naujo laikinojo administratoriaus, o vietoje to taikyti vadinamąjį ex post kontrolės modelį – jis esą sėkmingai taikomas kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją