„Turime suprasti, kad tai, jog matome techninę recesiją, dar nereiškia, kad metinis augimas bus neigiamas. (...) Kovo mėnesio ekonominės raidos scenarijuje mes sakėme, ir vis dar laikomės nuomonės, kad nepaisant lėtos ir sudėtingesnės metų pradžios, yra realus scenarijus, kad metinis augimas bus teigiamas. Jis nebus labai didelis, bet jis turėtų išlikti teigiamas“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė M. Liutvinskas.

„Ir manome, kad antrasis šių metų pusmetis bus stipresnis negu metų pradžia“, – pridūrė jis.

Pasak viceministro, tokį ekonomikos pokyti lems atsigaunanti išorės paklausa. Taip pat, jo teigimu, Lietuvoje šiuo metu nematomas nedarbo augimas, tad pakilus atlyginimams vidinis vartojimas sustiprės.

„Matome, kad kai kurie rinkos indikatoriai rodo, jog išorės paklausa turėtų išaugti, tai turėtų pozityviai veikti ekonomiką. Antras svarbus aspektas yra vidaus paklausos dėmuo. Darbo rinkoje šiuo metu raudonų lempučių nematome – nėra staigaus nedarbo lygio išaugimo. Bet matome tolimesnį ir palyginimai spartų atlyginimų augimą. Ir kitoje pusėje matome, kad infliacijos tendencija yra lėtėjimo. Tai mūsų prognozės suponuoja, kad metų viduryje matysime situaciją, kai atlyginimų augimas vėl viršys infliacijos augimą ir tai turės pozityvų impulsą vidaus vartojimui“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 15,8 mlrd. Eur. Palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -3 proc.

Tai jau antras ketvirtis iš eilės, kai Lietuvoje fiksuojamas neigiamas BVP pokytis. 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -0,5 proc. Tai reiškia, kad Lietuvoje fiksuojama techninė recesija.

Vertinant gamybos metodu, 2023 m. pirmąjį ketvirtį didžiausią neigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo bei nekilnojamo turto operacijų įmonių veiklos rezultatai.

2023 m. pirmojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su atitinkamu 2022 m. ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos buvo neigiamas ir sudarė -3,7 proc., pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką -3,6 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją