„Turbūt labiausiai varžomės su kitomis kelininkų įmonėmis, kadangi šiuo metu visos kitos kelių statybos įmonės irgi, labai natūralu, ieškosi kelių darbininkų“, – teigia „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Skaičiuojama, kad Vilnius šį vasaros sezoną turi 100 laisvų darbo vietų gelbėtojams, paplūdimių prižiūrėtojams, taip pat ir kelininkams. Tačiau, vis dėlto, Vilnius nėra vienintelis miestas, kuriame trūksta darbuotojų. Vasaros sezono pradžia kelia galvos skausmą darbdaviams visoje Lietuvoje.

„Statybų sektoriaus darbuotojų ieškome visoje Lietuvoje, nes statybos darbai įgauna pagreitį pavasariop. Žemės ūkio darbuotojų ieškome labiausiai vidurio Lietuvoje, nes ten didžiausia koncentracija yra žemės ūkio sektoriaus darbo vietų. Na, o maitinimas, apgyvendinimas – turime kalbėti apie turistinius regionus“, – LNK žinioms pasakoja užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Darbdavių atstovai yra įsitikinę, kad nuolatinis dirbančiųjų stygius – nenatūralu. Darbdavių konfederacijos prezidento Dano Arlausko teigimu, tam įtaką daro didelė infliacija ir lėta ekonomika. Dėl sezoninių darbuotojų trūkumo verslui nelieka kitos išeities, kaip tik lėtinti plėtrą, labiau orientuotis į darbo vietų išsaugojimą ir tvarumą.

Dar viena dirbančiųjų stygiaus priežastis, anot darbdavių, yra pasikeitęs žmonių požiūris į darbą bei kintantys tiek darbuotojų, tiek pačių darbdavių poreikiai.

„Kovidas parodė, kad galima atpiginti gyvenimą, jį supaprastinti ir, kaip sakau, nežiūri ten į žvaigždes ir negalvoja, kad ten kažką tai pasieks“, – teigia D. Arlauskas.

Kaip pastebi statybų asociacija, laikai, kai darbo galėjo imtis bet kas – praeityje. Statybininkų asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo teigimu, statybos jau yra pasikeitusios, tampa vis išmanesnėmis, todėl nekvalifikuotų darbuotojų reikia vis mažiau, o surasti gerų specialistų – nelengvas iššūkis. Ypač svarbūs šiuo metu yra įvairių sričių inžinieriai.

„Šiandien dienai tų pagalbinių darbuotojų statybose tikrai nereikia tiek daug. Reikia būtent tų, kurie išmato savo amatą ir žino kaip dirbti su sudėtingais elementais, su išmaniais prietaisais“, – teigia statybininkų asociacijos prezidentas.

LNK žiniose teigiama, kad kvalifikuotų specialistų stygių jaučia ir žemės ūkis.

„Trūksta visų sričių specialistų, pradedant agronomais, veterinarijos daktarais, inžinieriais, mechanikais, hidrotechnikais, baigiant kad ir miškininkystės darbuotojais. Čia yra didžiulė problema“, – pasakoja žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis.

Užimtumo tarnyba pabrėžia, kad Lietuvoje nėra nei vieno sektoriaus, kuriame darbuotojų būtų per daug. Užimtumo tarnyboje įregistruota beveik 18 tūkstančių laisvų darbo vietų.

Plačiau žiūrėkite LNK reportaže: