„Per pastarąsias dvi savaites vyko intensyvūs pokalbiai, derybos su Ukrainos šalimi, su Europos Komisija. Tie reguliavimai priimami šiomis dienomis ir atitinka mūsų lūkesčius, sumažina tas įtampas“, – bendroje spaudos konferencijoje su premjere Ingrida Šimonyte sakė jis.

Penktadienį pranešta, kad Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos, Rumunijos ir Bulgarijos atstovams pavyko susitarti su EK dėl draudimo į jas importuoti ukrainietiškus grūdus. Tiesa, grūdų tranzitas per šias šalis ir toliau bus leidžiamas.

M. Morawieckis aiškino, kad tarptautinėje ekonominėje politikoje reikia stengtis pasiekti tokių sprendimų, kurie yra įmanomi, o kartu užtikrina Lenkijos interesus.

„Būtent todėl prieš porą mėnesių mes išsiuntėme tinkamus signalus į EK – tučtuojau priimti sprendimus dėl Lenkijos žemdirbystės rinkos destabilizavimo. (…) Mano uždavinys yra ginti Lenkijos rinką, Lenkijos žemdirbį, todėl mes prisiėmėme tuos veiksmus kartu su keliomis kitomis valstybėmis Rytų flange, kad pasiųstume aiškų signalą, kad mes Lenkijos žemdirbį ir rinką giname. Iš kitos pusės, tokiu būdu pakvietėme EK veikti greičiau šioje srityje. Tai buvo realizuota“, – kalbėjo Lenkijos premjeras.

Jis pridūrė, kad pats vadovauja kriziniam štabui, sprendžia dėl veiksmų, kurie turi sumažinti įtampas žemdirbystės rinkoje.

„Iš esmės tai liečia grūdus. Tam, kad paruoštume sandėlius po kelių mėnesių vyksiančiai rugiapjūtei, užtikrintume saugumą žemdirbių, kurie turi grūdų savo sandėliuose. Dėl tranzito per Lenkiją neturime ir neturėjome problemų. Tas tranzitas organizuotas labai detaliu procedūrų būdu“, – pastebėjo M. Morawieckis.

ELTA primena, kad Europos šalyse šiuo metu saugomi dideli kiekiai ukrainietiškų grūdų, kurie yra pigesni nei užauginti Europos Sąjungoje (ES). Dėl logistinių problemų jų nepavyksta nugabenti į šalis, kurios juos nupirktų. Dėl to sumažėjo superkamos vietinės produkcijos kaina bei vietos ūkininkų galimybės parduoti savo produkciją.

Dėl to keliose Europos šalyse ūkininkai prieš tai pareikalavo įvesti muitus. Tačiau ES bemuitį ukrainietiškų grūdų įvežimą pratęsė iki 2024 m. birželio.

Ukrainietiškų grūdų importą yra sustabdžiusi Slovakija, Vengrija ir Bulgarija, tą buvo padariusi ir Lenkija, tačiau galiausiai Ukrainai ir Lenkijai pavyko rasti susitarimą dėl atnaujinto grūdų tranzito.

Galiausiai, pasigirdus nusiskundimų dėl grūdų importo iš Ukrainos, Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pasiūlė skirti papildomą 100 mln. eurų paramos sumą ES ūkininkams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją