Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos ir Gegužės 1-sios profesinės sąjungos organizuojamos eitynės su šūkiu „Turime teisę atsikvėpti!“ prasidės 12 val. dienos Laisvės alėjoje, prie Soboro, ir baigsis miesto sode.

Tarptautinę darbo dieną mininčios profesinės sąjungos ragina atkreipti dėmesį į augančius darbuotojų darbo krūvius, jų fizinę ir psichinę sveikatą.

„Lietuvoje dar labai dažnas reiškinys, kai darbdaviai negarantuoja net įstatymais numatytų darbuotojų teisių, o kur dar legalūs būdai versti darbuotojus dirbti nežmoniškais darbo krūviais. Pavyzdžiui., suminė darbo laiko apskaita, kuri leidžia išvengti apmokėjimo už viršvalandžius.

Nuovargis ir perdegimas yra auganti problema. Pasikartoja savižudybės medicinos darbuotojų tarpe. Paštininkai miestuose vis dar dirba šešias dienas per savaitę. Dažna pamainos trukmė prekybos centre, restorane ar fabrike trunka 12 valandų“, – pabrėžia profesinės sąjungos.

Profsąjungos primena, kad Tarptautinė darbo diena skirta paskatinti darbuotojų solidarumą. Šios dienos ištakos siekia 1886 m., kai gegužės 1 d. Čikagoje prasidėjęs darbininkų streikas dėl 8 valandų darbo dienos vėliau policijos buvo žiauriai numalšintas. Šiai dienai atminti po kelerių metų gegužės 1-oji ir buvo formaliai paskelbta viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją