Liberalų sąjūdžio narys Andrius Bagdonas su kolega Simonu Gentvilu Seimo rudens sesijoje tokį siūlymą buvo registravę 2 kartus. Vis dėlto, abu kartus jis buvo išbrauktas iš Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės ir nepasiekė pateikimo stadijos.

Opozicijoje esantys socialdemokratai rudenį laikėsi pozicijos, kad toks liberalų siūlymas – populistinis. Kaip ir prieš pusmetį, taip ir dabar, Algirdas Sysas pasisako prieš šios šventės naikinimą akcentuodamas, kad tai visai ne sovietinė, o tarptautinė, skirtingose pasaulio šalyse minima šventė. Todėl, jei šalyje yra gerbiamas darbas, pasak A. Syso, jos naikinti nereikėtų.

Bet liberalai tikisi, kad jau po kelių savaičių Seimas, jų iniciatyva, vėl diskutuos dėl siūlymo naikinti šią šventinę dieną.

„Mes jį įtraukėme į pavasario darbų sąrašą ir jis pavasario sesijoje visgi turėtų pasiekti posėdžių salę“, – Eltai sakė A. Bagdonas.

Pasak parlamentaro, gegužės mėnesį į Seimo darbotvarkę įtrauktą siūlymą sudaro 3 pakeitimai.

„Matome, kad Lietuva, žvelgiant į europinį kontekstą, turi šiek tiek daugiau nedarbo dienų – ES vidurkis yra 14, Lietuvoje jų yra 16 ir atostogų dienų Lietuvoje yra šiek tiek mažiau nei europinis vidurkis. (…) Mūsų pasiūlymas – panaikinti nedarbo dieną ir padaryti, kad gegužės 1-oji būtų eilinė darbo diena. Antras siūlymas yra, kad nors ši diena ir yra asocijuojama kai kurių žmonių su sovietmečiu, ji minima ir kitose ES šalyse. Todėl tie, kurie vis tiek norėtų ją minėti ir tokia galimybė būtų, mes ją siūlome įtraukti į atmintinų dienų sąrašą“, – sako A. Bagdonas.

Jis pabrėžia, kad trečiuoju siūlymu, panaikinus šventinį gegužės 1-osios statusą, visiems dirbantiesiems būtų suteikta papildoma kasmetinių atostogų diena. Tai reiškia, kad Lietuvoje jų darbuotojai per metus iš viso turėtų 21.

„Trečias siūlymas, kad nenukentėtų Lietuvos gyventojai, tai yra prie atostogų dienų pridėti vieną dieną, kad žmogus pats galėtų pasirinkti, kada tą laisvą dieną išnaudoti“, – pažymi A. Bagdonas.

Vis dėlto, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pasisako griežtai prieš šį siūlymą. Pasak jos, toks sprendimas tik pablogintų darbuotojų sąlygas, o jei Seimo nariai iš tiesų norėtų jas pagerinti, jie siūlytų didinti kasmetinių atostogų skaičių.

„Kas nutinka, jei šventinę dieną keičiame į atostogų dieną – ji yra apmokama viengubu tarifu ir ją dar reikia išsiprašyti pas darbdavį. (…) Kita vertus, jei Seimo narių grupė iš tikrųjų norėtų pagerinti darbuotojų sąlygas, tada teiktų pasiūlymą ilginti kasmetines atostogas, kurių turime minimumą nustatytą ES. O dabar turime kaip ir pseudo rūpinimąsi – iš vienos pusės sakoma, kad kovojama už tai, kad atostogos būtų ilgesnės, bet kartu atimama šventinė diena, kuri iš tikrųjų atneša didesnę pridėtinę vertę“, – teigia I. Ruginienė.

Tačiau A. Bagdonas atkreipia dėmesį, kad tai profesinių sąjungų konfederacijos interesas siūlyti Seimui ilginti kasmetines atostogas ir „iškovoti“ jas darbuotojams.

„Yra šalių, kur profesinės sąjungos yra darbuotojams iškovojusios net 27 atostogų dienas Profesinėms sąjungoms aš norėčiau palinkėti, kad jie ne gegužės 1-ąją mitingus darytų ir tokiu būdu atkreiptų dėmesį į blogas darbo sąlygas dirbančiųjų žmonių, o tiesiog pabandytų iškovoti kaip kitose ES šalyse, kad žmonės daugiau atostoginių dienų turėtų, o ne 20“, – pabrėžė A. Bagdonas.

Opozicija siūlymo naikinti gegužės 1-ąją nepalaiko

Opozicijoje esančio socialdemokratų atstovo Algirdo Syso teigimu, jis niekada nepalaikęs siūlymo naikinti šventinį gegužės 1-osios statusą.

„Aišku, kad (gegužės 1-osios – ELTA) reikia, jeigu mes gerbiame darbą, kuris yra visko pagrindas. Pradedant socialiniu gyvenimu, baigiant pajamomis“, – Eltai sakė parlamentaras.

Gegužės 1-osios kritikams, teigiantiems, kad ši šventė – tai sovietinių laikų palikimas, jis taip pat turi atsakymą.

„Noriu priminti, kad šita šventė atsirado Amerikoje ir netgi carinėje Lietuvoje, prieš 120 metų, buvo pirmieji bandymai ją švęsti. (…) Netgi jau Nepriklausomos Lietuvos laikais. Kadangi dabar tokių dalykų (istorijos – ELTA) niekas nefalsifikuoja, tai jie galėtų pasiimti istorijos vadovėlį ir pažiūrėti, kaip ta šventė atsirado“, – sako A. Sysas.

Jis prideda, kad nebūtų prasmės šio laisvadienio keisti ir kitu, pavyzdžiui, kaip anksčiau buvo siūlyta, Sausio 13-ąja.

„Tie įvykiai buvo vakare ir naktį. Tai nebuvo dieną. Ta šventė puikiai švenčiama, kiekvienais metais Sausio 13-ąją būna laužai prie Seimo, prie tų institucijų, kurias gynė žmonės. Tai, vėlgi, tie žmonės (naikinimo siūlytojai – ELTA), jie nesidomi kas ir kada vyko ir pas juos fantazijos trūksta, todėl vienintelis jų matomas būdas – panaikinti gegužės 1-ąją“, – teigia A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)