„Pasakyti kiek tikimės (bendru pirkimu tikimasi įsigyti ES žiemai reikalingų dujų – ELTA) dar labai anksti. Bet įmonių yra per 80, kurios prisijungė. Skaičius yra pakankamai didelis“, – interviu metu Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Aišku, reikia įsivertinti, kokie tai yra reikalingi pajėgumai ir tuomet bus galima vėlgi ieškoti susitarimų. Komisijos žinutė labai paprasta, kad mes negalime sutikti su tokiomis kainomis, kokios yra dabar ir norime užtikrinti vartotojams kuo mažesnes kainas. Tikimės, kad tai bus vienas iš mechanizmų“, – sakė jis.

EK narys pažymėjo, kad susidomėjimas tokia galimybė yra didelis, o dėl kiekų bus aišku vėlesniuose etapuose. V. Sinkevičius taip pat aiškino nežinantis, kokių šalių įmonės aktyviausiai jungiasi prie EK iniciatyvos, tačiau tai yra įvairaus tipo įmonės.

„Kai žiūrėjau, ten buvo labiau informacija kokio (tipo įmonės – ELTA). Tai yra ir tiekėjai, ir pardavėjai, vadinami traderiai ir pan., įvairaus tipo įmonės“, – tikino eurokomisaras.

ELTA primena, kad antradienį EK paskelbė pirmąjį kvietimą Europos bendrovėms bendrai pirkti dujas.

Registruotos bendrovės per mechanizmą „AggregateEU“ iki gegužės 2 d. turi užregistruoti savo dujų pirkimo poreikius ir pasirengti bendram dujų pirkimui ES lygmeniu. Kai bus pateikti atskirų bendrovių prašymai, reikalaujami kiekiai bus susumuoti ir bus paskelbtas konkursas pasaulinėje rinkoje, pažymima EK pranešime.

Kaip pranešime nurodo EK, tai svarbus ES pasirengimo kitai žiemai etapas, per kurį koordinuotai ir laiku bus pripildomos dujų saugyklos, pasinaudojant kolektyvine įtaka rinkoje ir derantis dėl geresnių kainų su tarptautiniais tiekėjais.

EK nurodo, kad kai panaudojant mechanizmą „AggregateEU“ kolektyvinė Europos paklausa bus suderinta su tarptautinių dujų tiekėjų pasiūlymais, dalyvaujančios bendrovės pradės derybas su tiekėjais dėl dujų pirkimo ir tiekimo sutarčių sąlygų. Europos Komisija derybose nedalyvaus. Tikimasi, kad pirmosios pirkimo sutartys bus sudarytos iki vasaros.

Kitus 12 mėnesių konkursai bus rengiami reguliariai, kas du mėnesius. Bendrovės vis dar turi galimybę prisijungti prie mechanizmo „AggregateEU“. Iki šiol užsiregistravo 76 bendrovės, o kitos šiuo metu registruojasi. Be to, 11 bendrovių yra pasirengusios teikti paslaugas kaip pagrindinis pirkėjas arba atstovas, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Valstybės narės įsipareigojo į paklausos telkimo procesą įtraukti ne mažiau kaip 15 proc. savo nacionalinių dujų laikymo tikslų, t. y. apie 13,5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, praneša EK.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją