„Forbes“ turtingiausių žmonių sąraše – 110 rusų milijardierių, t. y. 22 daugiau nei pernai. Skelbiama, kad šių milijardierių turtas padidėjo nuo 353 mlrd. dolerių (kai buvo paskelbtas 2022 m. sąrašas) iki 505 mlrd. dolerių.

Kaip rašo „Reuters“, sąrašas būtų ilgesnis, jei Rusijos pilietybės nebūtų atsisakė penki milijardieriai: „DST Global“ įkūrėjas Jurijus Milneris, „Revolut“ įkūrėjas Nikolajus Storonskis, „Freedom Finance“ įkūrėjas Timuras Turlovas, „JetBrains“ įkūrėjai Sergejus Dmitrijevas ir Valentinas Kipiatkovas.

„Pernai metų reitingo rezultatams turėjo įtakos ir nerimą keliančios prognozės apie Rusijos ekonomiką“, – rašoma „Forbes“ apžvalgoje bei nurodoma, kad 2021 m., prieš prasidedant karui, bendras rusų milijardierių turtas buvo 606 mlrd. dolerių.

Pernai vasario 24-ąją Vladimirui Putinui įsakius kariuomenei įsiveržti į Ukrainą, Vakarai, siekdami nubausti V. Putiną už pradėtą karą, pritaikė griežčiausias šiais laikais sankcijas Rusijos ekonomikai ir daliai jos turtingiausių žmonių.

V. Putinas teigė, kad Vakarai siekia sužlugdyti Rusiją, ir ne kartą pabrėžė, kad Vakarų sankcijos nesunaikino Rusijos ekonomikos ir neužkirto kelio Vakarų prabangos prekėms, – jau nekalbant apie bazines prekes, – patekti į Rusiją.

Dėl Vakarų įvestų sankcijų 2022 m. Rusijos ekonomika sumažėjo 2,1 proc., vis dėlto Rusijai pavyko parduoti naftos, metalų ir kitų gamtinių išteklių pasaulio rinkoms, ypač Kinijai, Indijai ir Artimiesiems Rytams.

Balandį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) padidino Rusijos ekonomikos augimo prognozę nuo 0,3 iki 0,7 proc., tačiau 2004-ųjų prognozę sumažino nuo 2,1 iki 1,3 proc., manydami, kad šalies ekonomiką paveiks darbo jėgos trūkumas bei Vakarų bendrovių pasitraukimas iš šalies.

Uralo naftos (kuri yra gyvybinės jėgos šaltinis Rusijos ekonomikai) barelis vidutiniškai kainavo 76,09 dolerio, t. y. daugiau nei 2021 m., kai barelis kainavo 69 dolerius. Trąšų kainos pernai taip pat buvo didelės.

Iš trąšų susikrovęs turtą Andrejus Melničenka, buvo „Forbes“ įtrauktas į turtingiausių žmonių sąrašą; jo turtas vertinamas 25,2 mlrd. dolerių, t. y. daugiau nei dvigubai daugiau negu pernai. Su juo nepavyko susisiekti, kad jis pakomentuotų „Forbes“ reitingą.

 Vladimiras Potaninas

Pasaulyje didžiausios paladžio ir nikelio kompanijos „Nornickel“ prezidentas, akcininkas Vladimiras Potaninas „Forbes“ turtingiausių žmonių sąraše – antroje vietoje, jo turtas siekia 23,7 mlrd. dolerių. Ir su šiuo milijardieriumi nepavyko susisiekti.

Plieno milžinę valdantis Vladimiras Lisinas, kuris pernai buvo pripažintas turtingiausiu žmogumi Rusijoje, „Forbes“ dabartiniame sąraše yra trečioje vietoje su 22,1 mlrd. dolerių turtu. Nė su V. Lisinu nepavyko susisiekti.

Vladimiras Lisinas

„Forbes“ sąraše tarp naujųjų rusų yra ir milijardierių, kurie uždirbo turtus iš užkandinių, prekybos centrų, statybų, cheminių medžiagų ir vaistų gamybos. Tai rodo, kad, nepaisant sankcijų, paklausa Rusijos viduje išliko.

Pernai pasaulio milijardierių sąraše atsidūrė du naujokai iš Rusijos, o šiemet tokių jau šeši

Prieš metus į turtingiausių pasaulio žmonių sąrašą pateko rusai Jegoras Kulkovas, kelių farmacijos įmonių savininkas ir Viktoro Charitonino jaunesnysis partneris, taip pat Denisas Sverdlovas – šis buvęs valstybės pareigūnas, kuris įsteigė Didžiojoje Britanijos elektromobilių įmonę „Arrival“. 2022-ieji „Forbes“ naujokams susiklostė įvairiai, rašo „Forbes Russia“.

J. Kulkovas su V. Charitoninu norėjo nusipirkti už 1,5 mlrd. eurų britų ir austrų miško perdirbimo įmonės „Mondi“ vertybinių popierių, tačiau tam nepritarė vyriausybinė Užsienio investicijų Rusijoje kontrolės komisija.

2023 m. vasarį „Augment Investments Limited“ grupė, susijusi su V. Charitoninu ir J. Kulkovu, įsigijo kitos miško perdirbimo įmonės vertybinių popierių – 100 proc. kartono ir popieriaus gamybos įmonės „Kama“ vertybinių popierių.

2022 m. lapkritį D. Sverdlovas pasitraukė iš „Arrival“ generalinio direktoriaus pareigų. Preliminariais duomenimis, bendrovė per metus patyrė apie 1 mlrd. dolerių nuostolį, o jos akcijų kaina nuo 2022 m. pradžios nukrito 55 kartus.

D. Sverdlovas iškrito iš „Forbes“ pasaulio turtingiausių žmonių sąrašo, o J. Kulkovo kapitalas per metus padidėjo nuo 2 iki 3 mlrd. dolerių.

Šių metų pasauliniame milijardierių sąraše – šešios naujos turtuolių iš Rusijos pavardės: Andrejus Krivenka, Seifedinas Rustamovas, Denisas Štengelovas, Pavelas Golubkovas, Dmitrijus Nikolajevas ir Ivanas Strešinskis. Naujokų galėjo būti ir daugiau, tačiau kompanijos „XTX Markets“ įkūrėjas Aleksandras Gerko atsisakė Rusijos pilietybės.

Kaip rašo „Reuters“, daugelis Rusijos milijardierių vadina Vakarų sankcijas negrabia ar net rasistine priemone. Dėl privatizavimo sandorių magnatai dažnai patekdavo į pasaulio turtingiausiųjų lygą ir užsitarnavo nuolatinę milijonų nuskurdusių rusų neapykantą. Žlungant Sovietų Sąjungai, nedidelė turtuolių grupė – oligarchai įtikino Boriso Jelcino vadovaujamą Kremlių perleisti jiems kai kurių didžiausių pasaulyje naftos ir metalo kompanijų kontrolę.

Po privatizavimo sandorių turtuoliai dažnai patekdavo į pasaulio turtingiausiųjų gretas, kita vertus, milijonai nuskurdusių rusų jautė jiems neapykantą.

Vėliau, į valdžią atėjus V. Putinui, iš kai kurių pirmųjų oligarchų, kaip antai, iš Michailo Chodorkovskio, Boriso Berezovskio, turtas buvo atimtas ir galiausiai atsidūrė valstybinėse bendrovėse, kurioms dažnai vadovaudavo buvę šnipai. Tačiau valdant V. Putinui iš kai kurių pirmųjų oligarchų, tokių kaip Michailas Chodorkovskis ir Borisas Berezovskis, buvo atimtas turtas, kuris galiausiai atsidūrė valstybinių bendrovių, dažnai valdomų buvusių šnipų, rankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją