Už pataisą balsavo 53, prieš 1, susilaikė 41 balsavime dalyvavusių Seimo narių. Įstatymas svarstymo stadijoje į parlamento plenarinių posėdžių salę grįš birželio 20 d. Pagrindinis komitetas, kuriame bus svarstomas projektas – Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Iniciatyvą palaikęs socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad žmonių išnaudojimas darbe yra „tam tikra dabartinio amžiaus rykštė“.

„Europos Sąjungos statistika parodo, kad lietuvaičiai vieni iš daugiausiai valandų dirbančių žmonių. Dėl viršvalandžių, suminės darbo laiko apskaitos, čia ne išsigalvojimas. Mūsų tautiečiai dirba daug, su darbo užmokesčiu yra prasčiau”, – plenarinio posėdžio metu teigė A. Sysas.

Tuo tarpu prieš pasisakęs konservatorius Jurgis Razma akcentavo nesąs kategoriškai prieš, bet žiūrintis atsargiai į naujas Darbo kodekso pataisas.

„Nesu labai kategoriškai prieš, bet kaip konservatorius atsargiai žiūriu į kokias nors naujas iniciatyvas pajudinti esmines Darbo kodekso vietas. Kadangi puikiai atsimename, kiek dėl Darbo kodekso buvo diskutuota, derinta, ieškota kompromisų, kiek Trišalėje taryboje išvargta valandų, ir vėl dabar pradėti sukti viską iš naujo per atskiras nuostatas, man neatrodo labai patrauklu“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

Pataisomis siūloma, kad suminė darbo laiko apskaita būtų įvedama esant būtinumui nepertraukiamai veikiančių įmonių veikloje, o kitose įmonėse ji galėtų būti įvedama tik dėl to susitarus šakos ar darbdavio lygmens kolektyvinėje sutartyje. Vienas iš pagrindinių šios iniciatyvos autorių yra Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas.

Balandžio pradžioje T. Tomilinas Eltai tvirtino, kad reikia riboti suminę darbo laiko apskaitą, nes Lietuvoje yra grupė žmonių, kurie dirba daugiau negu aštuonias valandas, bet jiems nėra mokami viršvalandžiai.

„Vardan Lietuvos“ atstovas tikino nenorįs siūlyti visiškai uždrausti suminės laiko apskaitos, darbo pamainomis, bet yra poreikis, kad dėl to būtų tariamasi su darbuotoju. Anot jo, normalu yra turėti pamainas tuose versluose ir gamybose, kur yra būtinybė, tačiau Lietuvoje einama link to, kad tai tampa įrankiu bet kokiam verslui išvengti viršvalandžių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)