„Deja, turime akcininką rusą. Jis nesankcionuotas, bet tai nelabai ką keičia. Dėl karo sustojo viena rinkų ir susidūrėme su techninėmis problemomis – pavyzdžiui, aptarnaujantys bankai atsisako bendradarbiauti. Valstybinės įmonės, kaip „Ignitis“ arba VIVA (Valstybės investicijų valdymo agentūra – ELTA) pradėjo reikalauti nepagrįstų sąlygų, vien dėl to, kad mes rusai“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete kalbėjo M. Sologubas.

„Dėl to įmonei reikėjo pradėti restruktūrizavimo procesą“, – pažymėjo jis.

Lietuvos šaldytuvų gamintojo „Snaigė“ pagrindinis akcininkas yra Rusijos šaldymo įrenginių gamybos koncernas „Polair“. Jam netaikomos sankcijos, įvestos Rusijai plataus masto invazijos į Ukrainą pradžioje.

„Snaigės“ vadovas dėstė, jog įmonė yra gyvybinga, todėl esą nesuprantama, kodėl Kauno apygardos teismas nepatvirtino įmonės restruktūrizavimo plano, jį blokuoja „Sodra“.

„Pats teismas konstatuoja, kad įmonė gyvybinga, o plano netvirtinimas iš esmės lemia bankroto paskelbimą. Pagal teisės aktus, nelabai yra kito varianto. Man asmeniškai nesuprantamas valstybės institucijų sprendimas iš esmės uždaro galimybę įmonei toliau dirbti ir mokėti mokesčius“, – pabrėžė M. Sologubas.

Jo teigimu, restruktūrizavimo metu įmonė laiku sumoka apie 200 tūkst. eurų mokesčių per mėnesį, joje dirba apie 350 žmonių.

Anot jo, dabar kreiptis finansinės paramos į valstybės institucijas bendrovė negali, kadangi vykdo restruktūrizaciją. Tiesa, aiškina M. Sologubas, plataus masto invazijos Ukrainoje pradžioje 2022 m. „Snaigė“ kreipėsi į „Invegą“ prašydama paramos, tačiau dėl ryšių su Rusijos bendrovę paraiška buvo atmesta.

„Nesame kreipęsi į valstybės institucijas. Prasidėjus karui bandėme kreiptis, bet vien dėl akcininko formaliai buvo viskas atmesta. Neformaliai pasakyta, kad kol akcininkas rusas, jokių sandorių nebus. Tai liečia ir „Invegą“, ir VIVA ir kitas galimybes kreiptis pagalbos“, – teigė jis.

„Invegai“ taip pat atidarius nukentėjusioms nuo karo įmonėms priemonę skolintis apyvartinėms lėšoms, formaliai negalime net aplikuoti, nes turime restruktūrizavimo statusą“, – tęsė M. Sologubas.

Jis abejojo, ar apribojimas tokioms įmonėms kreiptis paramos apskritai turėtų galioti, kadangi tokioms įmonėms „kaip tik reikia pagalbos, jei jas verta gelbėti“.

Socialdemokratų frakcijos narys Gintautas Paluckas kalbėjo, kad „Snaigė“ yra svarbi bendrovė Alytaus regionui, taip pat valstybei. Jo nuomone, vertinga peržiūrėti dabar galiojančius teisės aktus, dėl kurių įmonės negali pasiekti parama.

„Snaigė“ svarbi ne tik regionui, bet ir valstybei, tai įmonė su prekės ženklais, tradicija, kuri yra reikalinga. Verta kreipti dėmesį į tos veiklos perspektyvas. Siauresniame formate pagalvosime ir pasižiūrėsime, kaip tokie dalykai interpretuojami“, – Ekonomikos komitete teigė G. Paluckas.