Šį klausimą iškėlė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius kalbėjęs apie produktyvumo rodiklio įtraukimą į MMA formulę.

„Tą formulės skaičiavimą reikia priimti atsižvelgiant į direktyvą dėl MMA nustatymo. (...) Nors to laiko yra, jis greitai bėga ir ten dar turės įsitraukti nacionalinės valstybės. Tai čia labai svarbus momentas ir pagal tuos direktyvos siūlymus, mes irgi galvojame, kad reikėtų šiek tiek tobulinti pačios MMA nustatymo formulę“, – Trišalės tarybos posėdžio metu teigė R. Sartatavičius.

Tačiau tokiai idėjai prieštaravo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) vadovė Inga Ruginienė, tvirtinusi, kad formulės keisti nėra jokio pagrindo ir ji puikiai atitinka priimtą direktyvą.

„Visiškai sutinku su Lietuvos banku, kad formulė yra gera. Tiesiog turime viską įsivertinti ir paskaičiuoti ir priimti sprendimą“, – aiškino ji.

Vis tik, ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė tikino, kad formulės keitimui poreikis yra. Ji akcentavo, kad reikėtų galvoti apie kitus dydžius, ne tik penkių didžiausių Europos Sąjungos valstybių MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykių vidurkį.

„Ministerija dar praeitais metais pasisakė apie produktyvumo augimą. Tai tikrai mums atrodo, kad svarbu yra įsivertinti tai kaip mūsų ekonomika laikosi ir kaip mes turėtume išlaikyti konkurencingumą“, – sakė viceministrė.

Galiausiai didelio pritarimo siūlymas keisti MMA formulę nesulaukė ir klausimas atidėtas ateičiai.

ELTA primena, kad Lietuvos banko (LB) Ekonomikos departamento direktorius Aurelijus Dabušinskas tvirtina, jog 2024 metais pagal Trišalės tarybos nustatytą formulę, minimali mėnesinė alga (MMA) Lietuvoje turėtų būti keliama 112,84 euro arba 13,4 proc. – nuo 840 iki 952,84 euro.

Toks MMA dydis nustatytas pagal Trišalės tarybos sutartą metodiką, kuomet atsižvelgiama į 2024 m. prognozuojamą VDU be priedų ir premijų, ir jis yra dauginamas iš penkių didžiausią MMA ir VDU santykį 2019–2021 m. turėjusių ES šalių MMA ir VDU santykio vidurkio.

Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc.