Žiniasklaidoje perskaičiusi straipsnį apie moterį, užmiršusią seną skolą už eismo taisyklių pažeidimą ir po keleto metų sulaukusią antstolių raginimo susimokėti jau dešimteriopai išaugusią sumą, vilnietė Rūta nutarė dėl viso pikto pasitikrinti, ar tokia istorija negresia ir jai.

Ji per elektroninius valdžios vartus prisijungė prie Registrų centro valdomos svetainės antstoliai.lt, kurioje tikėjosi rasti asmeninę paskyrą. Tačiau skiltyje „Raginimai įvykdyti sprendimą“ ji išvydo daugiau kaip 1,6 tūkst. bylų sąrašą su visiškai svetimų žmonių vardais bei pavardėmis, gimimo datomis ir antstoliais, vykdančiais jų skolų išieškojimą.

Negana to, paspaudus prie kiekvienos pavardės esančią piktogramą galima parsisiųsti antstolių surašytus raginimus vykdyti įsipareigojimus – šiuose dokumentuose matyti, kam ir kiek, šie asmenys yra skolingi, kokiais adresais registruoti.

„Aš maniau, kad tokius duomenis gali matyti tik patys antstoliai ar kreditingumą tikrinančios finansų įstaigos, bet ne visiškai pašaliniai asmenys. Galų gale, jei pati turėčiau tokių skolų, tikrai nenorėčiau, kad apie jas galėtų sužinoti visiškai bet kas“, – stebisi vilnietė.

Duomenys vieši – tik kurį laiką

Vis dėlto Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) Delfi pažymi, kad tam tikrais atvejais skolininkų duomenys visgi gali būti vieši, o antstoliai.lt duomenų bazėje skelbiami ne visi asmenys, iš kurių skolas išieško antstoliai.

Raginimas įvykdyti sprendimą yra dokumentas, kuriuo antstolis praneša skolininkui apie tai, kad yra pateiktas vykdyti vykdomasis dokumentas ir kad, jeigu šiame dokumente nurodyti veiksmai per antstolio nustatytą terminą nebus įvykdyti, bus pradėta priverstinio vykdymo procedūra. Tokį dokumentą įteikti skolininkams antstolius įpareigoja Civilinio proceso kodeksas.

Tuo pačiu Teisingumo ministro patvirtintos Sprendimų vykdymo instrukcijos numato, kad „tais atvejais, kai nežinoma skolininko buvimo vieta, skolininkas slapstosi ar dėl kitų objektyvių priežasčių įteikti jam raginimą įvykdyti sprendimą negalima, raginimas įvykdyti sprendimą skelbiamas specialiame interneto tinklalapyje“.

Pasak VDAI, šiuo atveju duomenų apsaugos reglamentai nėra pažeidžiami, kadangi antstoliai.lt skelbiami duomenys yra alternatyvus skolininkų informavimo būdas, numatytas įstatymu.

Be to, raginimai įvykdyti įsipareigojimus skelbiami ne nuolat, o tik tol, kol skolos yra sumokamos arba kol prasideda jų priverstinis išieškojimas.

Pernai išieškota 225 mln. eurų

Antstolių rūmų duomenimis, per 2022 m. antstoliai išieškojo ir kreditoriams sugrąžino 225,3 mln. eurų skolų. Ši suma didžiausia per 20 metų, kai Lietuvoje veikia privatūs antstoliai. Palyginti su 2021 m., pernai išieškotų skolų suma padidėjo 35 proc., arba 58,8 mln. eurų.

Tarp išieškotų skolų – 192,3 mln. eurų, grąžintų privatiems fiziniams ir juridiniams asmenims (24 proc. daugiau negu 2021 m.). Tai laiku neišmokėti atlyginimai darbuotojams, išmokos vaikų išlaikymui, teismo priteistas žalos atlyginimas, skolos už ryšio ir komunalines paslaugas, skolos kredito ir mokėjimo įstaigoms ir kt. Dar 32,8 mln. eurų išieškotų skolų (41 proc. daugiau negu 2021 m.) pernai papildė valstybės biudžetą. Ši suma – priverstine tvarka išieškoti mokesčiai ir baudos už administracinės ar civilinės teisės pažeidimus bei nusikaltimus.

Asociatyvi nuotrauka

Užbaigdami vieną procesą, antstoliai 2022 m. vidutiniškai išieškojo 952 eurus (2021 m. – 703 eurus).

„Metai iš metų auganti vidutinės išieškotos skolos suma akivaizdžiai patvirtina, kad priverstinis išieškojimo procesas Lietuvoje vis dažniau pasitelkiamas rimtų finansinių problemų sprendimui, o antstolių pagalbos poreikis susigrąžinant nedideles skolas nuolat mažėja“, – pažymi Antstolių rūmai.

Iš viso 2022 m. kreditoriai antstoliams pateikė 211,2 tūkst. prašymų priverstinai vykdyti sprendimus. Tai beveik 10 proc. daugiau, negu buvo pateikta 2021 m.

Iš viso 2022 m. pabaigoje antstoliai vykdė 1,46 mln. priverstinio išieškojimo procesų.\

Šiuo metu Lietuvos priverstinio sprendimų vykdymo sistemoje dirba 109 antstoliai ir apie 600 samdomų darbuotojų (antstolių padėjėjų, teisininkų, administratorių ir kitų), veikia 95 antstolių kontoros ir 7 antstolių kontorų skyriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją