Vilniaus gatvės remontas atrodė jau baigėsi, bet vis dar vyksta darbai. Ta akmeninė danga jau senokai suklota, bet nuolat kažkas vyksta: plauna, brūžina, važiuoja mašinos, dulkės kyla, kiekvieną dieną kažkas vyksta. Plauna stipria vandens srove grindinį ir visai nesaugo šalia esančių namų ir praeivių. Taško tuo cementu ar kitokiu purvu, o kai sausa, tai vėjas nešioja dulkes cemento ar neaišku kuo.

Įdomu, kada čia baigsis viskas? Nacionalinis visuomenės sveikatos centras galėtų pasidomėti, kuo ten užpilta, kuo ten mes kvėpuojam. Prasideda nuo tokių dalykų, o po to apie prevenciją kalba, tai gal reik pradėt judint pirštą?“ – pastebėjimų darbininkams ir institucijoms negailėjo kaunietė.

Anot moters, visi siūlo kažkur kreiptis, bet ji jau nuleidusi rankas, nes patikrinimai nevykdomi operatyviai, nors problemą derėtų spręsti čia ir dabar.

„Kai palyja, čia purvas belenkoks, ką čia nešiojam po namus tai neaišku, o kai sausa tai dulkės skrajoja. Praeitą savaitgalį darė kažkokias skyles tarp akmenų, dabar cementuoja. Atlieka darbus ir visai kito turto nesaugo. Palei pamatus, kai atlikinėjo darbus, tai sienos gabalą nuskėlė, tai dar kažkas. Kada čia viską sutvarkyti planuoja?

Pro šoną važinėja su leliukais, vežimėlius stumia jauni žmonės ir gal net nežino, kad jų vaikiukai pasmerkti kvėpuoti neaiškiomis dulkėmis“, – baiminosi moteris.

Vilniaus gatvės Kaune remontas

Darbus baigs iki vasaros

Darbus Vilniaus gatvėje atliekančios UAB „Autokausta“ Kelių statybos projektų vadovas Vytautas Kubilius informavo, jog visus fizinius darbus Vilniaus gatvėje planuoja užbaigti iki šių metų gegužės 31 dienos.

„Šiuo metu atliekami deformacinių siūlių rengimo darbai važiuojamojoje gatvės dalyje nuo Birštono g iki Laisvės al. Šią savaitę bus įrengiamos deformacinės siūlės šaligatvyje ir atliekami cokolio remonto darbai“, – teigė V. Kubilius.

Savivaldybės atstovų pasiteirauta apie iškilusias darbų problemas ir intensyvų grindinio plovimą bei paklausta, ar buvo atliekami tyrimai dėl kylančių dulkių ir ar jos nekelia pavojaus kauniečių sveikatai, tačiau valdžios atstovai tik paantrino UAB „Autokausta“ atsakymui, jog darbai bus baigti šiais metais.

Skundų negavo

Naujienų portalas susisiekė su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romute Smolskiene, kuri informavo, kad skundų dėl darbų keliamos taršos tarnyba negavo.

Vilniaus gatvės Kaune remontas

„Skundų nebuvo gauta. NVSC tyrimų, dėl taršos minėtoje gatvėje, nevykdė, kadangi NVSC pagal skundus ir priskirtą kompetenciją vykdo tyrimus gyvenamosios paskirties pastatų patalpų ore (pagal Lietuvos higienos normą HN 35:2007 „Didžiausia leidžiama cheminių medžiagų (teršalų) koncentracija gyvenamosios ir visuomeninės paskirties pastatų patalpų ore“)“, – paaiškino ji.

Specialistės teigimu, jei atliekant darbus kyla dulkių, derėtų naudoti atitinkamas apsaugos priemones ir stengtis kuo trumpiau būti tokioje aplinkoje.

„Dulkės – smulkios, lengvos, organinės arba mineralinės kilmės dalelės, tvyrančios ore arba nusėdančios ant įvairių paviršių. Dulkių dalelių skersmuo būna vidutiniškai 0,005 mm, maksimaliai – 0,1 mm. Paveiktos drėgmės dažnai virsta purvu. Kvėpuojant dulkėtoje aplinkoje, jos patenka į kvėpavimo takus, todėl dirbant tokioje aplinkoje reikia naudoti kvėpavimo takus apsaugančias priemones.

Siekiant apsisaugoti nuo aplinkos taršos dulkėmis, rekomenduotina saugoti kvėpavimo takus, kuo trumpiau būti tokioje aplinkoje, neatsidarinėti langų, patalpas vėdinti tik vėlai vakare, kuomet darbai nėra vykdomi. Vykdant darbus, susijusius su dulkių išsiskyrimu, turi būti drėkinama bei plaunama aplinka“, – teigė R. Smolskienė.