„Niekas šiandien rimtai nekovoja su nelegalios samanės gamyba. Šitoje situacijoje tai yra problema. Turime žmonių mirtis, turime problemas su kokybe ir visa kita. Niekaip tai nesprendžiama tuo, kas dabar bus įstatyme įrašyta“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė R. Karbauskis.

„Valstiečio“ teigimu, einantys „į mišką virti samanės“, nesilaikys reikalavimų, kuriuos siūlo įvesti dar 2021 m. pabaigoje šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas iniciavusi Seimo narių grupė.

„Jie įsivaizduoja, kad tas žmogus, kuris nuėjęs slaptai miške verda, dabar paims sertifikatus, susimokės mokesčius, legalizuosis... Nereikia pasakoti pasakų, visi suprantame, kad taip nebus“, – teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, naujus reikalavimus nebus sunku apeiti, o tai apsunkins darbą institucijoms, pavyzdžiui, policijai.

„Tai sukurs galimybę kažkam, pavyzdžiui, gaminant 1 tūkst. litrų, oficialiai parodyti 100 litrų ir 900 litrų parduoti nelegaliai. Bus tokių apėjimų, policijai bus daug sunkiau dirbti, tada klausimas kils – ar čia legali, ar nelegali (gamyba – ELTA). Manau, kad tik pabloginsime situaciją. Ji gerėjanti buvo“, – dėstė politikas.

ELTA primena, kad šią savaitę, sulaukus Vyriausybės išvados, į Seimą grįžo inciatyva įteisinti naminio alkoholio gamybą. Trečiadienį jai ir Ministrų kabineto pasiūlymams pritarta papildomame Kaimo reikalų komitete, o netrukus turėtų būti svarstoma ir pagrindiniame – Ekonomikos komitete.

20 Seimo narių dar 2021 m. pasiūlė leisti naminę degtinę ir kitus silpnesnius nei 65 laipsniai tradicinius alkoholinius gėrimus ruošti, laikyti ir parduoti Lietuvos ūkininkų registre registruotiems ūkininkams, kurie užsiima kaimo turizmu ir yra sertifikuoti tradiciniai amatininkai. Gaminti būtų leidžiama iki 1 tūkst. litrų kasmet.

Vyriausybė projektui pritarė, tačiau pasiūlė jį papildyti nuostata, pagal kurią parduoti naminį alkoholį būtų leidžiama tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje ir tik galutiniam vartotojui. Be to, Ministrų kabinetas ragina įpareigoti ūkininkus tikrinti gaminamų gėrimų kokybę ir saugą laboratorijose.

Kartu atkreipiamas dėmesys, kad siekiant suteikti teisę ūkininkams prekiauti gaminamais gėrimais, būtina patikslinti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarką.

Lietuvoje yra 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, iš jų ūkininkų – apie 70.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją