Taigi, klaipėdiečiai vėl galės grožėtis akį veriančiais vaizdais, kai Kruizinių laivų terminale švartuosis neretai kelis šimtus milijonų kainuojantys laineriai. Jų viduje tviska prabanga, o kai kuriuose net įrengtos ledo arenos, uolos, pasakų pilys, vandens parkai, kino salės ar net golfo aikštynai.

Klaipėdos senamiestis taps gyvesnis nuo užsienio šalių turistų šurmulio, o barų ir kavinių savininkai bei smulkių suvenyrų pardavėjai, tikėtina, pajaus ir ekonominę naudą.

Iš 75 liko 44

Tiesa, palyginti su praėjusiais metais, į Klaipėdą atplauksiančių kruizinių laivų skaičius šiemet sumažėjo bemaž 25 procentais.

„Praėjusiais metais Klaipėdoje kruiziniai laivai lankėsi 61 kartą, sulaukėme 47 tūkstančių turistų. Kad ir kaip būtų graudu, bet ta politinė situacija, kai šalia mūsų yra toks kaimynas ir vyksta karas, daro didžiulę įtaką turistams. Jie kol kas nėra linkę aktyviai lankytis Baltijos šalyse“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Dar ji pridūrė, kad didesnis kruizinių laivų mažėjimas pastebimas kitoje Baltijos šalyje – Estijoje.

„Taline ši situacija vadinama net grėsminga, nes kruizinių laivų sumažėjo triskart. Rygoje kruizinių laivų mažėjimo procentas fiksuojamas panašus kaip ir Klaipėdoje“, – sakė R. Savickienė.

Priminus, kad šių metų pradžioje, remiantis port.lt duomenimis, į Klaipėdą atplaukti buvo užsiregistravę 75 keleiviniai laineriai, o dabar beliko 44, R. Savickienė nė kiek nesistebėjo.

„Kodėl taip nutiko? Šiemet gana daug laivų labai anksti buvo rezervavę daugiau atvykimų skirtingomis datomis, tačiau sutapus datoms su kitais laivais, kai kurias rezervacijas atšaukė – pakeitė savo maršrutus, grafikus ir planus. Nieko nuostabaus, nutinka ir taip“, – sakė Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė.

Priminė rekordus

Paanalizavus ankstesnių metų duomenis, paaiškėjo, kad kruizinių laivų šiemet, neskaičiuojant karantininio laikotarpio, pas mus atplauks mažiausiai per pastarąjį dešimtmetį.

„Daugiausiai kruizinių laivų į Klaipėdą buvo atplaukę 2014-2017 metais – po 63. Daugiausiai turistų sulaukėme 2017 metais – net 75 tūkstančių. Tuomet dar nebuvo COVID-19 pandemijos, karantinų ir kitų ribojimų, tad laivai atplaukdavo pilnesni“, – situaciją paaiškino R. Savickienė.

Katastrofiškiausi per pastarąjį dešimtmetį Klaipėdos kruizinei laivybai buvo 2020-ieji ir 2021-ieji metai.

„2020 metais į Klaipėdą nebuvo atplaukęs nė vienas kruizinis laivas, o 2021 – vos 2 laivai. COVID-19 pandemija ir karantinai stipriai smogė kruiziniai laivybai, bet labai tikimės, kad šiemet į Klaipėdą atplauksiantys laivai bus gausesni turistų. Nuojauta sako, kad jų užpildymas bus iki 80 procentų. Kruiziniai laivai atsakingai saugo savo klientus – turi ir atskiras kajutes susirgusiems, reguliariai testuojasi“, – pabrėžė R. Savickienė.

Ji labai tikisi, kad per artimiausius metus pasaulyje nurims politinės grėsmės, bus pamiršti koronaviruso protrūkiai ir kruizinė laivyba vėl galiausiai grįš į rekordines aukštumas.

„Klaipėda šiuo aspektu yra išskirtinis Lietuvos miestas, kad sulaukiame kruizinės laivybos turistų. Juk jie į Vilnių ar Kauną nenuvyksta, kadangi krantinėje kruizinis laivas vidutiniškai stovi 6-8 valandas, tad užsienio šalių turistai toli nuo Klaipėdos nukeliauti tiesiog negali“, – pabrėžė R. Savickienė.

Kokie turistų pomėgiai?

Anot Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovės, kruiziniais laineriais į Klaipėdą atplaukę užsieniečiai mėgsta pasivaikščioti po Klaipėdos senamiestį, degustuoti mūsų šalies gėrimus ir valgius, lankytis muziejuose, yra organizuojami pasivažinėjimai dviračiais, pasiplaukiojimai Danės upe baidarėmis ar kanojomis.

„Kai kurios turizmo agentūros užsieniečiams siūlo pasivažinėjimą karietomis. Turistai taip pat mėgsta lankytis ir Neringoje, Palangoje, Šilutės krašte ar Plateliuose. Turizmo agentūros atsižvelgia į užsieniečių norus ir pageidavimus“, – sakė R. Savickienė.

Pasiteiravus, kokių šalių turistų šiemet sulauksime daugiausiai, ji atsakyti negalėjo.

„Tradiciškai turistų skaičių ir jų „geografiją„ matome tik kelias dienas iki kruiziniam laivui atplaukiant į Klaipėdą. Tačiau tikėtina, kad daugiausiai bus Vokietijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos ir angliakalbių šalių turistų“, – teigė R. Savickienė.

Penktadienį – pirmasis laivas

Jau balandžio 21 dieną (penktadienį) 7.30 val. Klaipėdos kruizinių laivų terminale švartuosis pirmasis šių metų kruizinis laivas – „Hamburg“ (su Bahamų vėliava).

Kruiziniai laivai Klaipėdoje

„Tai nebus didelis kruizinis laivas. Jo ilgis – 144 m. Tačiau žinau, kad į Kruizinių laivų terminalą atvyks 7-8 autobusai, tad jau šiokio tokio veiksmo tikrai bus“, – pasidžiaugė R. Savickienė.

Šiemet į Klaipėdą ne vieną ir tikrai ne du kartus atplauks ir arti 300 m ilgio laivų, tad vėl galėsime grožėtis tokiu vaizdu, kai bevaikštinėjant Klaipėdos miesto centro gatvėmis iš toli bus galima išvysti krantinėje stovintį prabanga tviskantį lainerį.

Šiemet mūsų mieste lankysis ir 4 iki šiol Klaipėdos uosto pasienio ruožo nekirtę laivai. Tai – „Ambience“ (gegužės 27 d.), „Costa Fascinosa“ (rugsėjo 5 d.), „Riviera“ (rugsėjo 11 d.) ir „Silver Dawn“ (rugsėjo 17 d.). Būtent pastarasis ir uždarys šių metų kruizinių laivų sezoną.

Pagal port.lt pateiktą 2023 metų kruizinių laivų tvarkaraštį, matyti, kad balandžio mėnesį sulauksime vos 1 laivo, gegužės mėnesį – 6, birželį – 7, liepą – 11, rugpjūtį – 15, rugsėjį – 4 laivų. Liepą ir rugpjūtį bus tokių dienų, kai per dieną sulauksime ir dviejų kruizinių laivų.