„Čia yra svarbus Lietuvos faktorius“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

„Bėgiai Lenkijoje skiriasi nuo bėgių Ukrainoje ir Lietuvoje. Tačiau su papildomomis investicijomis kiekiai gali stipriai augti. Lietuva pastaruosius metus siekia šito tranzito. Manau, kad tai didelė galimybė tiek mūsų uostui, tiek geležinkelių transporto kompanijoms, kurie galėtų bent dalį Ukrainos grūdų per Lenkijos teritoriją vežti į Klaipėdą ir eksportuoti per ten.

Tikiuosi, kad kolegos kitose ministerijose nesnaudžia ir šita proga pasinaudos. Tai tikrai naudinga visiems. Ir Ukrainai, nes tai pajamos, Lietuvai – tranzito pajamos, o Lenkija – nepaisant vidinių spaudimų – rado išeitį“, – spaudos konferencijoje su Estijos užsienio reikalų ministru Margus Tsakhna sakė G. Landsbergis.

Ministras prieš tai dar paaiškino, kad didžioji Lenkijos problema yra tai, jog nepaisant to, kad grūdai turėjo keliauti tranzitu, didelė dalis jų likdavo Lenkijos teritorijoje.

„Kitaip tariant, vieningoje rinkoje, – sakė jis. – Tai turėjo didelės įtakos vietinių gamintojų grūdų kainoms. Tai lėmė apsisprendimą ieškoti ir atidžiau žiūrėti į tranzitą, importą. Manau, kad tai, jog pavyko vakar (antradienį – Elta) susitarti yra labai svarbus faktorius.

Lygiai taip pat svarbus faktorius išlieka tai, kaip bus išvežama. Jeigu vėl bus tiesiog tranzitas, o jis vėl lieka vidaus rinkoje, situacija nesikeičia.“

Elta jau skelbė, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė antradienį Varšuvoje susitikusi su Lenkijos ekonominės plėtros ir technologijų ministru Waldemaru Buda aptarė galimybes, kaip Lietuva galėtų prisidėti Lenkijai sprendžiant kilusią grūdų krizę.

Klaipėdos uostas ir Lietuvos geležinkeliai galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį, sukuriant impulsą padėti Lenkijai išspręsti dabartinę situaciją ir garantuoti grūdų eksportą už Europos Sąjungos ribų. Lietuva gali padėti išvežti iki 1 mln. tonų grūdų saugiai geležinkeliais iš Ukrainos. Tai būtų realus sprendimas Ukrainai ir pagalba Lenkijai“, – sakė A. Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime pastebėta, kad praėjusį šeštadienį Lenkija, siekdama apginti vietos ūkininkų interesus, laikinai uždraudė grūdų ir kito maisto importą iš Ukrainos. Paskelbta, kad importo draudimas galios iki birželio 30-osios. Panašius sprendimus priėmė Slovakija ir Vengrija.

Ukrainos grūdai per Europos Sąjungą į trečiąsias šalis gabenami nuo tada, kai karinę invaziją į Ukrainą pradėjusi Rusija blokavo tradicinius ukrainietiškų grūdų eksporto Juodąja jūra maršrutus. Tačiau dalis grūdų likdavo vietos rinkoje ir nebuvo eksportuojami į trečias šalis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją