Lietuvos socialinių mokslų centro (LSMC) direktorius dr. Boguslavas Gruževskis teigia, kad toks paskirstymo lygis parodo žemą visuomenės socialinę brandą. Pasak jo, jeigu lygintume visuomenės socialinės brandos lygį su mokyklos klasėmis, Lietuvos piliečiai galėtų būti prilyginami nebent ketvirtokams.

„Tai parodo mūsų visuomenės socialinės brandos lygį. Jeigu pasakyti atvirai, tai, kas yra dabar, nelabai geras vaizdas. Ir čia svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, kad 25 mln. eurų yra „nesurūšiuoti“, nes tie pinigai lieka biudžetui ir tikrai neprapuola. Bet čia yra problema, kad faktiškai labai žemas Lietuvos gyventojų sąmoningumas“, – pirmadienį konferencijoje „Meti pinigus? Mesk teisingai“ teigė B. Gruževskis.

„Jeigu man reikėtų pasakyti, kokioje mes klasėje esame, tai aš sakyčiau, kad mes esame 3 ar 4 klasėje. Mes dar nebaigėme pradinės mokyklos“, – tikino jis.

Taip pat, anot jo, pasinaudojimas ar nepasinaudojimas galimybė skirti 1,2 proc. GPM savo nuožiūra – tai mokėjimo gyventi demokratinėje valstybėje parodymas.

„Įsivaizduojate, valstybė atiduota dalį savo galios žmonėms, kad jie galėtų patys formuoti viešąją erdvę ir mes nepasinaudojame. (...) Blogybė yra tame, kad tokiu būdu mes parodome, kad mes nemokame demokratinėmis priemonėmis formuoti norimo viešosios erdvės dizaino“, – teigė B. Gruževskis.

„Dažnai kaltiname, kad valstybė biudžetą naudoja ne taip, kaip mes norime, ir galbūt eikvoja, tai prašau, padarykime kaip norime. Bet mes to nepadarome“, – pridūrė jis.

Galiausiai B. Gruževskis pasiūlė idėją, kad Vyriausybė galėtų sukurti sistemą kuri leistu asmenims, nenorintiems užsiimti 1,2 proc. nuo sumokėto GPM skyrimu, perduoti šią galimybę kitiems.

„Gal būtų galima teisę, skirti tuos 1,2 proc., deleguoti kitiems. Aš manau, kad yra žmonių, kurie galėtų paskirti nors ir 25 proc., o gal ir daugiau. Tai tikrai reikia pagalvoti, gal kažkokiu būdu būtų galima įpareigoti kitą asmenį, kad gal galėtume sąskaitas paramos, tų sąmoningų, padidinti“, – juokaudamas siūlė B. Gruvežskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją