Kaip rašoma bendrovės pranešime, tarp naujų darbo vietų kūrimo lyderių patenka Tauragės apskrities verslas – čia, palyginti su pernai metais, dirba 5 proc. daugiau darbuotojų.

„Įmonių kredito rizika ir toliau nesikeičia – aukštos rizikos įmonių Lietuvoje skaičiuojame apie 10 proc., tradiciškai išsiskiriant rizikingesniems sektoriams. Ketvirtadalį statybos įmonių vertiname kaip aukštos kredito rizikos, tarp apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikėjų tokių 17 proc., po 13 proc. – apdirbamosios gamybos ir transporto sektoriuose“, – sakė „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė.

Vis dėlto įmonių būklių pokyčiai šį ketvirtį vyksta intensyviau. Teismuose pradėtų bankroto procedūrų skaičius kovo mėn. palyginti su vasariu išaugo 5 proc. iki 121, tačiau pirmą šių metų ketvirtį tokių bylų teismuose buvo 308 arba 8 proc. mažiau nei prieš metus.

Toliau auga likviduojamų įmonių skaičius – kovo mėn. likvidacijos procedūras pradėjo 1,8 tūkst. įmonių. Iš viso pirmą šių metų ketvirtį likviduojamomis paskelbta 5 tūkst. įmonių – tai 2,5 karto daugiau nei 2022 m. pirmą ketvirtį.

Tačiau optimistiškai nuteikia atsigaunantis naujų įmonių kūrimo tempas. Kovo mėn. buvo sukurta 1,5 tūkst. naujų įmonių, per pirmą šių metų ketvirtį – 4,6 tūkst. Tai 3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Per ketvirtį įmonių skola „Sodrai“ sumažėjo 8 proc. iki 133 mln. Eur. Verslas mažina įsiskolinimą „Sodrai“ tolygiai nuo praėjusių metų vasaros, taip pat mažėja ir atidėtos skolos dydis, kuris šiuo metu siekia 90 mln. Eur.

Darbo vietų skaičius ir toliau auga – kovo mėn. dirbo 1,3 proc. gyventojų daugiau nei pernai. Per mėnesį dirbančiųjų padaugėjo 0,4 proc.

„Darbo vietų kūrimo tempas yra vienas aiškiausiai pamatuojamų rodiklių, parodantis įmonių finansinę sveikatą ir lūkesčius, – sakė J. Tamašauskaitė. – Kartu su kredito rizikos vertinimu, skolų duomenimis galima konstatuoti, kad bendra verslo būklė yra gan pozityvi, tiesa, skirtingi sektoriai plėtoja savo veiklą skirtingu tempu ir apimtimis.

Pavyzdžiui, žemės ūkio sektoriaus įmonės išlieka ypač žemos rizikos, bankrutuojančių įmonių skaičius šiais metais neišsiskiria, nors darbuotojų šiame sektoriuje per metus sumažėjo beveik 4 proc. Tačiau pirmų finansinių ataskaitų duomenys rodo, kad sektoriaus pelnas išaugo 66 proc., tad tikėtina, kad sektorius efektyvina savo veiklą. Tuo metu apdirbamosios pramonės įmonių rizika per metus yra išaugusi, ir šiais metais vis dar šiek tiek auga, darbuotojų skaičius sumažėjo 3 proc. Tad tikėtina, kad sektorius susiduria su sunkumais, nes, palyginimui pelno sukaupti pernai pavyko 16 proc. daugiau nei 2021, ir tai kelis kartus mažesnis nei bendras verslo pelno augimas“.

Optimistiškai nuteikia, kad palyginti su praėjusių metų kovu, darbuotojų skaičius augo apgyvendinimo ir maitinimo, poilsio organizavimo veiklose, NT operacijų bei finansų ir draudimo sektoriuje. Sparčiausiai darbo vietas kuriančių trejetukas nesikeičia jau kuris laikas – administracinės veiklos įmonėse dirba 5 proc. daugiau, transporte – 6 proc., o informacijos ir ryšių sektoriuje – 10 proc. daugiau nei pernai.

Vis dėlto labiausiai darbo vietas kuria didžiųjų apskričių įmonės – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių Tačiau išsiskiria ir Tauragės apskritis su 5 proc. darbuotojų skaičiaus didėjimu per metus. Teigiamą darbo vietų kūrimo tendenciją šios apskrities įmonės palaiko jau ilgiau nei pora metų. Tuo metu Utenos apskrityje darbo vietų per metus sumažėjo 5 proc., Alytaus – 3 proc., Marijampolės – 1 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją