Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovė Virginija Ginevičienė laidoje „Delfi rytas“ džiaugėsi, kad šiai dienai pajamas deklaravo jau daugiau nei 1 mln. gyventojų.

„Šio ryto duomenimis, tai buvo 1 mln. 55 tūkst. žmonių. Norisi padėkoti tiems gyventojams, kurie nelaukia paskutinės dienos ir deklaruoja savo pajamas“, – sakė vadovė.

Ji priminė, kad gyventojai gyventojų pajamų deklaraciją privalo pateikti priklausomai nuo situacijos.

„Pirmiausia, mes turėtume atsakyti į tam tikrus klausimus. Kalbant apie nekilnojamą turtą (NT), tai kiek aš laiko tą turtą turiu nuo įsigijimo ir kada jį parduodu, ar aš jį išlaikiau 10 metų.

Jeigu neišlaikiau, tada ar tai yra mano gyvenamasis būstas, kur aš deklaravau gyvenamą vietą, o galbūt aš įsigiju kitą būstą, kur persikeliu ir ten deklaruosiu gyvenamą vietą. Tuomet deklaracijos teikti nereikia.

Bet jei aš būsto neišlaikiau 10 metų, tada man privalu deklaruoti pajamas ir susimokėti mokestį. Taip pat yra su transporto priemone. Reikia pasižiūrėti, ar ji išlaikyta tris metus, ar ne“, – aiškino vadovė.

Virginija Ginevičienė

Ji tikino, kad situacijų, kuomet įsigijus naują transporto priemonę ir neišlaukus 3 metų ji yra parduodama brangiau, dėl ko reikia mokėti mokesčius, pasitaiko.

„Paprastai, tai gal labiau kolekciniai automobiliai. Būna, kad įvyksta pokytis rinkos kainose, kyla infliacija ir padidėja ir automobilio kaina. Mes stebime duomenis ir matome, kad kažkur apie 50 proc., tas, kas pardavė praėjusiais metais, jau yra pateikę deklaracijas. Tikrai yra tokių, kam privalu susimokėti“, – teigė V. Ginevičienė.

Pasak jos, šiemet kol kas GPM permokos susidarė apie 800 tūkst. gyventojų, iš kurių pusė savo pinigus jau atgavo.

„Tai sudaro kažkur apie 135 mln. Eur“, – sakė vadovė.

Kaip priminė, deklaruoti pajamas turi ir tie, kurie vykdė individualią veiklą.

„Liko trys savaitės, bet nereikia laukti paskutinės dienos“, – ragino ji.

Redakcija primena, kad pajamų deklaracijas gyventojai turi užpildyti iki gegužės 2-osios dienos.

Tai privalu daryti jei asmuo vykdė individualią veiklą, net jei ir negavo jokių su tuo susijusių pajamų. Taip pat, kas neišlaikęs 10 metų pardavė NT, 3 metus – automobilį.

Valstybės tarnautojai, politikai taip pat turi pateikti turto deklaraciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)